Prhljaj ni bolezensko stanje, ampak samo povečano luščenje kože na lasišču. Nastanek prhljaja lahko izzove več dejavnikov: 

  1. Zdravstveno stanje: zmanjšana odpornost, hormonske spremembe, način prehranjevanja, stres, bolezni, pomanjkanje vitaminov, moški spolni hormoni, žleze lojnice v lasišču, starost in spol. 
  2. Preveč agresivni preparati : šamponi s sulfati, laki za lase, sintetične barve za lase,  preparati za trajno kodranje las ter utrjevalci za lase, ki prekomerno izsušijo kožo lasišča.
  3. Zunanji vplivi: izpiranje las s prevročo vodo, sušenje las s prevročim sušilnikom itd. V zimskem času, ko večino časa preživimo v suhih prostorih, je tudi več možnosti za razvoj prhljaja, zato je priporočeno vlaženje prostorov in zadostno pitje tekočin, kar pa je pomembno ne glede na letni čas.
  4. Suho lasišče – če je lasišče suho, nima dovolj sebuma in so luske odmrle kože vidne na lasišču in laseh. Prhljaj, kateremu vzrok je suho lasišče, je po videzu droben in podoben moki. Lasišče pa je lahko rahlo srbeče.
  5. Mastno lasišče – če je lasišče mastno in je prhljaj v obliki velikih lusk gre najverjetneje za prekomeren razvoj glivice Pityrosporum ovale, ki je normalno navzoča na lasišču in je običajno neškodljiva. Glivica nas ponavadi s svojo prisotnostjo ne vznemirja, ob poslabšanju zdravja ali drugih težavah pa se prekomerno razmnoži in nam povzroča preglavice.
  6. Seboreični dermatitis – kronična vnetna bolezen, ki se kaže z rdečino in luščenjem kože na lasišču. Mnogi s to boleznijo na začetku zmotno mislijo, da gre pri njih le za prhljaj. V nadaljevanju se pojavi srbenje in sprememba strukture kože. Diagonosticira se lahko le z mikroskopskim pregledom lasišča.
Prhljaj – mastno lasišče


Prhljaj- saboreični dermatitis

Da bi bili uspešni pri odpravljanju prhljaja moramo najprej poiskati vzrok njegovega nastanka. Naši spodaj opisani rastlinski tretmaji vam bodo učinkovito pomagali pri prhljaju, pri kateremu je vzrok zgoraj našteto, z izjemo Seboreični dermatitis, ki je resnejše bolezensko stanje telesa. V tem primeru bodo rastlinske obloge blažilno vplivale na vnetje na lasišču, žal pa dolgoročno ne bodo odpravile vzroka bolezni. 

Kako deluje rastlinski komplet proti prhljaju? 

Ekološka Amla v prahu - vsebuje veliko količino terpenov, peptidov in vitamina C, zato blagodejno deluje na kožo lasišča in preprečuje vnetja.

Ekološki Hidrolat poprova meta -  pohladi vroče lasišče, blaži vnetja in srbečico.

Energijsko informiran šampon Harmony - uravnava delovanje lasišča. 

KOMPLET PROTI PRHLJAJU MAXI

Ekološka amla, Ekološki hidrolat Poprova meta 500 ml, Energijsko informiran šampon Harmony

Redna cena: 52,70 

KOMPLET PROTI PRHLJAJU MINI

Ekološki hidrolat Poprova meta 200 ml, Energijsko informiran šampon Harmony

Redna cena: 33,80 

Maska za lasišče  - 1x tedensko

Sestavini:

- 30 gr ekološka Amla v prahu

- 80 ml ekološki hidrolat Poprova meta

Obe sestavini pomešamo v gladko zmes in jo nanesemo na lasišče tako, da na lasišču naredimo preče v razmaku 2cm. Nato lasišče ovijemo s prozorno folijo za živila in pustimo delovati 1 uro. Lase umijemo s šamponom Harmony ter lasišče pred sušenjem las poškropimo z ekološkim hidrolatom Poprova meta.

Tonik za lasišče

Hidrolat poprove mete uporabljajte dnevno kot tonik za lasišče. Popršite ga na lasišče in pustite, da se posuši.

Redno umivajte lase z energijsko informiranim šamponom Harmony. 

 Zdravo in uravnoteženo lasišče