Blog

COVID-19 IN IZPADANJE LAS

Posledice, ki jih okužba s COVID-19 povzroči na našem zdravju so številne in še ne do konca raziskane. Ena od zelo pogostih posledic je tudi IZPADANJE LAS. Izpadanje las se pojavi 8-12 tednov po okužbi in prizadane kar 80% oseb, ki so prebolele okužbo.

Brazilska in Španska raziskava.

Zaradi tako pogostega pojava izpadanja las pri osebah, ki so prebolele COVID-19, so brazilski in španski dermatologi izvedli klinično raziskavo*, ki je bila objavljena Oktobra 2020. V raziskavi je sodelovalo 66.667 oseb, trajala je od maja do septembra 2020. Osebe pa so razdelili v tri starostne skupine in ugotovili naslednje vzroke za izpadanje las:

Vzroki za izpadanje las:

1.) Prvi vzrok je visoka telesna temperatura, s katero telo želi uničiti virus
2.) drugi vzrok so spremembe na žilnem sistemu, ki povzročijo vnetje kapilar v koži lasišča (vaskulitis). Kapilare dovajajo hrano lasnim koreninam, zato je delovanje lasnih korenin oteženo. Korenine ne morejo v zadostni količini proizvajati lasno želatino, zato vse lase, ki so v mirujoči fazi, enostavno izvržejo iz folikule (telogeni efluvium)
3.) Tretji vzrok je fizični in psihični stres zaradi bolezni

* Vir:

  1. Alopecia and grey hair are associated with COVID-19 Severity – Paulo Müller Ramos 1, Mayra Ianhez 2, Hélio Amante Miot 1) – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33098701/
  2. A preliminary observation: Male pattern hair loss among hospitalized COVID-19 patients in Spain – A potential clue to the role of androgens in COVID-19 severity Andy Goren 1, Sergio Vaño-Galván 2, Carlos Gustavo Wambier 3, John McCoy 1, Alba Gomez-Zubiaur 4, Oscar M Moreno-Arrones 2, Jerry Shapiro 5, Rodney D Sinclair 6, Michael H Gold 7, Maja Kovacevic 8, Natasha Atanaskova Mesinkovska 9, Mohamad Goldust 10, Ken Washenik 5 11 –https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32301221/

 

Kako si pomagati?

Ne uporabljajte agresivnih metod zdravljenja izpadanja las kot npr. Mezoterapija, PRP terapija in »Microneedling« terapija. V veliki večini primerov se izpadanje las po določenem času ustavi. Da pa bi ta čas skrajšali, je potrebna obloga lasišča, ki poskrbi ponovno za normalno delovanje kapilar. Poleg tega je potrebno lasnim koreninam zagotoviti več energije, da se hitreje aktivirajo in pričnejo s polno močjo tvoriti lasno želatino.

Najprimernejša je 100% naravna rastlinska pomoč, ki jo sestavljajo rastline v prahu AMLA – emblica Officinalis in HIBISKUS – Hibiscus rossa sinensis ter hidrolat ROŽMARIN – rosmarinus officinalis. Iz teh treh rastlin pripravimo oblogo za rast las, ki jo na lasišče nanesemo 1 x tedensko in to ponavljamo 6 tednov zapored.

Do sedaj smo v Sloveniji pri izpadanju las pomagali že 2897 strankam.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Izjave strank:

Najlepše vam hvala za vašo pomoč pri mojih laseh. Saj ne vem ali bo tega v januarju eno ali že dve leti, kar sem bila pri vas na oblogah zaradi pleše, ki sem jo imela na desni strani glave. Res vsa zahvala za vašo strokovnost, vaš trud, vašo pozitivno energijo in vse tisto, kar ste mi dali, pa se ne da povedati z besedami. Najprej sem bila na vaši predstavitveni delavnici, nato sem se odločila, da vas obiščem, saj si ne predstavljam iti k zdravniku. Po tretmaju z oblogami, ki ste mi jih priporočali, so lasje čez čas spet začeli rasti in sedaj ni več sledu o kakršnem koli manjku las. 100 x vam hvala in veliko uspeha še naprej pri vašem nadaljnjem delu.

Albina

Med drugim imava v zadnjem času tudi veliko moških na rastlinskih oblogah, je že skoraj vrsta ? (no te dni ne ?). Kar se tiče krepitve las in proti izpadanju las je slovenska linija Etnobotanika najbolj učinkovita metoda, ki sva jo do sedaj preizkusili v najinem salonu v zadnjih 30ih letih.

Vodji frizerskega salona: Jana in Teja

K vam sem prišla zaradi zelo počasne rasti in izpadanja las. Pred oblogami sem se barvala 1 x na 4 mesece, zdaj po vaših tretmajih, sem zelo zadovoljna, saj mi ponovno rastejo novi lasje, da ne govorim o tem, da mi lasje na splošno bistveno hitreje rastejo. Le barvati se moram zdaj bolj pogosto kot prej :).

Mojca

Katera kombinacija TREH RASTLIN daje odlične rezultate pri izpadanju las?

Hibiskus razprši nakopičene hormone na lasišču, Amla reaktivira lasne korenine, Rožmarin pa pospeši dotok zdravilnih učinkovin do lasnih korenin.

TO DO

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja