Najpogostejša vprašanja in odgovori

Rastlinsko barvanje las

Rastline Etnobotanika

Vse rastline v rastlinskih barvah Etnobotanika so ekološko vzgojene in certificirane. Rastejo na poljih ob robu puščave Thar v pokrajini Radžastan v zahodni Indiji. 

Kana, sena in indigo lahko ustvarijo pigment v svojih listih le ko je temperatura zraka višja od 36 stopinj Celzija. Podnebje v Sloveniji ne omogoča takšnih razmer za naravno pridelovanje tovrstnih rastlin, ki jih uporabljamo za rastlinsko barvanje las. 

Za vse izdelke Etnobotanika jamčimo, da so izbrani po načelih etične in pravične trgovine. Vsi ljudje vključeni v dobavni verigi izdelka so pravično plačani za svoje delo, hkrati pa sam proces proizvodnje ne zlorablja živali in naravnih virov. 

Spodaj je navedenih nekaj svetovno priznanih certifikatov.

Konvencionalne sintetične barve so sestavljene iz 3 glavnih sestavin, ki močno poškodujejo lase: 
– prva sestavina je nekaj močno alkalnega (npr. amoniak ali njemu podobna snov), ki odpre zaščitno ovojnico lasu in ga trajno poškoduje.
– druga sestavina je peroksid, ki prodre v osrednji del lasu in poškoduje naše pigmentne celice. 
– tretja sestavina pa je pigment, torej barva, ki obarva las na želen odtenek in nadomesti naš naravni pigment. 

Rastlinske barve Etnobotanika pa so zgolj fino zmlet prah ekoloških rastlin. Rastlinski pigment lahko, brez da bi poškodoval lase , prodre v naš osrednji del lasu in ga trajno obarva. Rastlinski pigment se spoji z našim naravnim pigmentom v lasu. Končna barva je rezultat rastlinskega pigmenta in našega naravnega pigmenta. To pomeni, da ima vsaka ženska barvana z rastlinskimi naravnimi barvami unikaten odtenek las.  

Poleg pigmenta imajo rastline tudi druge dobrodejne učinkovine, ki med samim barvanjem hranijo, negujejo in krepijo lase ter lasišče.

+ ne obremenjuje našega organizma in okolja s škodljivimi kemikalijami
+ ohranjajo zdravje las in lasišča
+ učinkovito prekrivajo sive lase
+ krepijo ovojnico las
+ preprečujejo cepljenje las
+ pospešujejo rast las
+ ščitijo lase pred UV žarki

– čas priprave in uporabe je daljši
– z rastlinami ni možno svetliti las, ker ne vsebujejo peroksida

Kana (Lawsonia Inermis) je rastlina, ki v svojih listih proizvede rdeče-oranžno barvilo Lavson. Uporablja se za naravno barvanje las in kože (poslikave na koži). Samostojno se uporablja za rdeče odtenke las, v kombinaciji z indigom za rjave odtenke las, s seno pa za oranžne odtenke las. 

Vašo osebno recepturo poiščite s pomočjo konfiguratorja: https://konfigurator.etnobotanika.eu/

Indigo (Indigofera Tinctoria)  je rastlina, ki v svojih listih proizvede modro-vijolično barvilo Indigotin. Uporablja se za naravno barvanje las, vendar vedno v kombinaciji s kano in/ali seno (nikoli samostojno).
Kot zanimivost, prve jeans hlače Levi’s so bile pobarvane z indigom. Dandanes, ko smo vedno bolj ozaveščeni glede škodljivega vpliva sintetičnih barvil na naše telo in okolje, se indigo kot barvilo za tkanine ponovno vrača v uporabo. 

Vašo osebno recepturo poiščite s pomočjo konfiguratorja: https://konfigurator.etnobotanika.eu/

Sena (Cassia Auriculata) je rastlina, ki v svojih listih proizvede zlato-rumeno barvilo Antrakinon. Lahko se uporablja samostojno za zlate odtenke las. Barva bo vidna le na sivih in blond laseh, ne pa na temnejših laseh. V kombinaciji s kano dobimo oranžne odtenke las, v kombinaciji s kano in indigom pa svetlo rjave odtenke las. 

Vašo osebno recepturo poiščite s pomočjo konfiguratorja: https://konfigurator.etnobotanika.eu/

Sena se lahko uporabi tudi kot negovalna maska/obloga za lase. Uporabljamo jo za obnovo lasne ovojnice in za povečanje volumna las. 

Zmes za oblogo pripravimo 10-15 min pred uporabo. Nanesemo na celotno dolžino las. Zaščitimo s prozorno folijo za živila in pustimo delovati 1 uro. Nato lase umijemo kot običajno.

 
 

Amla (Emblica officinalis) in hibiskus (Hibiscus rosa – sinensis) sta rastlini, ki jih pri barvanju uporabljamo za niansiranje. Amlo uporabimo za manj rdeč odtenek las, hibiskus pa za povečanje rdečega odtenka kane. 

Za barvanje las se vedno uporabljata v kombinaciji s kano ali s kano in indigom. 

Uporabljata pa se tudi kot obloga za lasišče v primeru izpadanja las: 
https://www.etnobotanika.eu/izdelek/komplet-proti-izpadanju-las-maxi/

 

Barvanje z rastlinami Etnobotanika

Pravilno izbrane in pripravljene rastlinske barve Etnobotanika bodo trajno in učinkovito prekrile vaše sive lase. Sivi lasje bodo nekoliko svetlejšega odtenka (videz pramen).

Vas zanima, zakaj pride do sivenja las?

Lasje rastejo iz lasnih mešičkov (foliklov). Tik preden las izraste nad lasišče, celice v lasnem mešičku (ki jih imenujemo melanociti) vanj spustijo pigment melanin. Koncentracija in tip teh pigmentov v lasu odloča o barvnem odtenku naših las: svetel, rdeč, rjav ali črn. Sivenje las pa povzroča postopno zmanjševanje proizvodnje melanina v lasnem mešičku, rezultat pa je izguba jakosti barve, mehkobe in leska las. Zakaj postanejo melanociti s starostjo manj aktivni ni popolnoma jasno.

To je najpogostejše vprašanje, ki nam ga zastavite. 

Kaj moramo upoštevati pred nakupom: 

1. Kakšna je naša naravna barva las?

2, Ali so naši lasje pobarvani s konvencionalnimi sintetičnimi barvami za lase? 

3. Če da, koliko se razlikujeta moja naravna barva las in kemično pobarvani lasje?

4. Dolžina in gostota las. 

Na podlagi teh 4ih točk s pomočjo konfiguratorja poiščemo najprimernejšo kombinacijo rastlin za nas: https://konfigurator.etnobotanika.eu/.

Konfigurator vam pove, katero rastlino in koliko le te boste uporabili zase. 

OPOMBA: Sive, posvetljene in poškodovane lase bodo rastline obarvale svetleje in naredile učinek naravnih pramenov na vaših laseh. 

Točna količina suhega rastlinskega prahu je odvisna od gostote in dolžine las.

V pomoč vam bo naslednja tabela: 

– kratki lasje: 60 gr suhega rastlinskega prahu

– lasje do ramen: 100 gr suhega rastlinskega prahu

– lasje do lopatic: 200 gr suhega rastlinskega prahu. 

Zmes vedno nanesite na UMITE in SUHE lase.

Zakaj?

Če imate na laseh lak, peno, gel ipd., bo prodiranje pigmenta v notranjost lasu oteženo. Kar sicer ne pomeni, da se lasje ne bi obarvali, pač pa barvanje ne bo tako učinkovito, kot bi bilo sicer.

Uporabite lahko:
– destilirano vodo,
– prekuhano in ohlajeno vodo,
– ohlajen čaj (za svetle odtenke lahko uporabite kamilični čaj, za temne odtenke pa pelinov ali žajbljev čaj),
– hidrolat.
Vedno uporabite razmerje 3:1 (tekočina: rastlinski prah).

Zmes, ki vsebuje kano, seno, amlo in hibiskus pripravite 24 ur pred barvanjem las. Posodo z zmesjo pokrijte s pokrovom ali prozorno folijo in pustite na sobni temperaturi do naslednjega dne.

IZJEMA: Zmes iz indiga pripravite tik pred barvanjem. Uporabite ločeno posodo, dobro premešajte. Šele nato obe zmesi združite in ju dobro premešajte.  

Rastlinam moramo dati svoj čas, da njihovi pigmenti lahko prodrejo v osrednji del lasu. Slednje je pomembno zato, da se barva ne bo izpirala iz vaših las. 

Da bo barva dovolj globoka in sijoča priporočamo, da zmes na laseh pustite  najmanj 4 ure.

Medtem lahko počnete prav vse. Pospravljate, likate, pomivate. Ali pa si vzamete čas zase, berete knjigo, meditirate, gledate televizijo. Če se boste ob tem še dobro počutile in boste sproščene, bodo rastline to “začutile” in se vam zahvalile s čudovito barvo na vaših laseh. 

V primeru, da imate doma grelec za lase (”havbo”) lahko ta čas skrajšate za polovico in zmes na laseh pustite cca. 2 uri.

Uporabite stekleno ali plastično posodo in leseno žlico.  V primeru, da pokrov posode ne zapre neprodušno, namesto pokrova uporabite prozorno kuhinjsko folijo za živila. 

Ker zmes stoji 24 ur na sobni temperaturi se lahko iz kovinske posode izločijo kovinski anioni, ki bi lahko spremenili odtenek barve.

 

Rastline Etnobotanika so zmlete v fin prah z novo (sodobno) tehnologijo hladnega mletja. Takšen način mletja omogoča, da celične membrane rastlin delno popokajo že med mletjem. Zato se pri pripravi zmesi za barvanje las pigment hitreje izloči in dodajanje limoninega soka ni potrebno.            

 

Zmes postavite v hladilnik, kjer vas bo počakala par dni. Če bo čas do barvanja daljši, pa zmes zamrznite v zamrzovalniku. Ko jo boste potrebovali jo odtalite na sobni temperaturi in uporabite. Vendar pozor, to velja le, če v zmesi ni dodanega indiga.

Kar mirno. Proces barvanja potem, ko si lase umijete, še ni zaključen. Naslednjih 48 ur poteka oksidacija, barva bo še potemnela.

Proces barvanja je sestavljen iz 3 korakov:
– najprej se pigment izloči iz rastlin (v 24 urah, ko zmes stoji na sobni temperaturi),
– potem pigment prodre v lase (v 4 urah, ko imate zmes na laseh),
– na koncu pa barva še oksidira, to pomeni da rastlinski pigment v lasu poišče naše pigmentne celice, se z njimi spoji in šele takrat je barva dokončna. Oksidacija traja cca. 48 ur po barvanju las. 

Če bi se želeli pobarvati pred kakšnim pomembnim dogodkom, vam svetujemo, da to naredite nekaj dni prej.

Da. Brez zadržkov lahko uporabite rastlinske barve Etnobotanika, saj ne vsebujejo nikakršnih dodatkov in konzervansov.

 

Pri barvanju obrvi bi zmes težko nanesli samo na dlake in ne tudi na kožo (kana trajno obarva tudi kožo, verjetno ste že slišali za poslikave s kano). Prav tako bi težko zatesnili zmes na obrveh s folijo. Če se zmes na obrveh zasuši, jih ne more obarvati. Na tržišču sicer obstaja kar nekaj pripravkov na osnovi kane, vendar prosimo bodite pozorni na sestavine. 

Če je las zdrav (ni poškodovan zaradi sintetičnega barvanja) in če ste upoštevali vsa pravila za pripravo in nanosa zmesi, se barva ne bi smela izpirati iz las.

Pri umivanju res lahko opazite nekoliko obarvano vodo. Vendar brez skrbi, izpira se barva, ki je ostala na lasišču (koži) in ne iz las.

Frizerski saloni

Seznam frizerskih salonov, ki so usposobljeni in uporabljajo naše rastlinske barve si lahko ogledate na zemljevidu

Šamponi za lase

Iz vidika zdravja je še kako pomembno kakšen šampon redno uporabljate.

Bodite pozorni na sestavo šampona (INCI lista). Najpogostejše škodljive sestavine v šamponih so: sulfati, parabeni, alkohol, parfumi. 

Priporočamo vam uporabo šampona Shikakai in energijsko informiran šampon Harmony

Na temo izbire ustreznega šampona smo napisali tudi članek, ki si ga lahko preberete tukaj.

Rastlinske obloge

Plastenke Nepenta

Uporaba

Do 250 ml tekočega šampona, gela ali mila za umivanje.

Ponovno napolnite Nepento, ko ostane približno četrtina vsebine v njej, saj je to najbolje za optimalen pretok
vsebine. Prepričajte se, da je zatič trdno zataknjen v odprtino. Plastenko obrnite na glavo, odvijte navojni pokrov na dnu in napolnite plastenko skozi veliko odprtino. Še enostavneje je, če Nepento postavite v visok kozarec, skodelico ali drugo posodo, takrat imate prosti obe roki. Pazite, da polnite največ za en prst od roba podstavka, da ne ustvarite prevelikega pritiska v notranjosti. Ko zapirate navojni pokrov, ga obračajte, dokler ne začutite rahlega upora. Med plastenko in spodnjim pokrovom mora ostati majhen razmik, da je tesno zaprt.

Plastenke so na razpolago v 5ih različnih barvah, na dnu pokrova pa je tudi temu namenjen prostor, kamor lahko napišete ali nalepite ime člana gospodinjstva.

Enostavno jo umijemo po tekočo vodo, lahko pa jo tudi operemo v pomivalnem stroju.

Uporabite normalen koš za plastične odpadke, v Sloveniji rumene barve. Nepenta je predvidena za uporabo cca. 2 leti, lahko tudi dlje.

Kvaliteta in varnost

Plastenka je bila razvita in modelirana za dolgotrajno uporabo. Po naših testiranjih je plastenka zdržala cca 24 mesecev, seveda pa jo lahko uporabljate tudi dlje.

Material plastenke je varen za vsakdanjo uporabo. Primerna je za umivanje z običajnimi čistilnimi in pralnimi sredstvi. NE vsebuje BPA (Bisfenol A) ali drugih škodljivih ali strupenih snovi.

Od ideje izdelka do proizvodnje: pomembno nam je bilo, da vse ostane čim bolj lokalno. Zato pri proizvodnji plastenk sodelujemo z izkušenim družinskim podjetjem na Saškem. Rok uporabnosti in testi kakovosti prihajajo iz TU Chemnitz; vse etikete in oznake iz Nemčije. Prav tako promocijski letaki prihajajo s trajnostne tiskarne v Nemčiji.

Okolje in odgovornost

Nepenta je narejena iz 50% biološkega polietilenskega materiala (PE) in 50 % iz trajnostnega sladkornega trsa. Sicer PE material ni biorazgradljiv (kompost), ampak ga je mogoče reciklirati. Ob koncu življenjske dobe ga odvržete v koš za recikliranje plastike-v Sloveniji rumeni zabojniki za smeti. Zakaj ne 100 % sladkorni trs, da bi prihranili še več fosilnih goriv? Da bi ohranili visoko kakovost in predelavo Nepente trenutno ne moremo več povečevati deleža bio materialov. Takoj, ko bodo na voljo nove naravne surovine z bolj optimalnimi lastnostmi, je naš cilj preiti proti 100 % bio materiala.

Za večkratno uporabo in ponovno polnjenje:

Vsak od nas v življenju porabi približno 800 stekleničk šampona. Večino jih že po eni uporabi zavržemo in jih potem ne recikliramo ali ne recikliramo pravilno. Nepenta je zasnovana tako, da jo je enostavno znova in znova polniti, enostavno očistiti in je pripravljena za naslednji šampon ali gel za prhanje, vaše najljubše milo za roke ali najnovejši balzam. Kupiti Nepento enkrat in živeti z manj odpadki je enostavno, saj lahko izberete trajnostne možnosti polnjenja. Vrečke za ponovno polnjenje na primer prihranijo 60 % plastike, refil postaje za ponovno polnjenje v t.i »zero waste« trgovinah pa prihranijo še več plastike.

Recikliranje izdelka:

Ste vedeli, da se samo 40 % vse embalaže se reciklira?
Plastenke so največji problem v industriji kozmetike in osebne nege, saj so najpogostejše uporabljene. Ko se
reciklirajo, je to pogosto le nepopolno, saj je običajna plastenka gela za tuširanje sestavljena iz DO TREH VRST PLASTIKE. V procesu recikliranja jih je težko ločiti; poleg tega je ločevanje plastičnih smeti zelo drago. Majhni pokrovčki žal pogosto končajo na odlagališčih ali v oceanih, ker so premajhni za ločevanje.

Nepenta je izdelana iz enega materiala v dveh različnih oblikah (HDPE / LDPE). Z lahkoto ga lahko odvržete v zabojnik za recikliranje, po možnosti z ločenim pokrovom in ohišjem steklenice. Material je mogoče 100% ločiti in ponovno predelati med recikliranjem. Ni majhnega pokrova ali drugih majhnih delov, ki bi ušli procesu recikliranja.

Lokalno proizvedeno:

običajne plastenke za gel za prhanje ali šampon se proizvajajo v do treh različnih postopkih, pogosto na Kitajskem. Nepenta se proizvede v samo enem procesu, s čimer se prihranijo emisije in transport. Proizvaja se lokalno v Nemčiji.

Klimatsko nevtralen in družbeno odgovoren izdelek:

Vse emisije CO2 iz proizvodnje, pakiranja in transporta so izravnane, tako da plastenka Nepenta ne pušča nikakršnega CO2 odtisa. Del prihodkov je namenjen projektu pomoči za čisto pitno vodo v Malaviju v Afriki.

 

Material, proizvodnja, pakiranje, transport in uporaba izdelka neposredno ali posredno vodijo do izpustov toplogrednih plinov, ki povečujejo podnebne spremembe. Za Nepento so bile izračunane vse emisije, ki jih povzroča nabava materiala, poraba energije med proizvodnjo, pakiranje, vrsta transporta in razdalja. In nato se te vrednosti izravnajo s transparentnim projektom varstva podnebja v Afriki, tako da podnebje ni prizadeto. Naš izbrani projekt varstva podnebja v Malaviju locira, popravlja in vzdržuje okvarjene vodnjake. To ljudem omogoča dostop do čiste pitne vode, ne da bi jo morali prekuhavati. Projekt prihrani emisije CO2, ki jih povzroča vrela voda, običajno na odprtem ognju. Hkrati ščiti lokalne gozdove pred krčenjem. Ker so že obstoječi vodnjaki popravljeni, ima projekt ‘učinek recikliranja’ in spodbuja odgovorno rabo virov. Projekt skupno prihrani 90.000 ton CO2.

Več informacij o projektu: https://fpm.climatepartner.com/tracking/15059-2201-1001/en.

Del prihodkov od prodaje Nepente je namenjen projektu varstva podnebja v Malviju v Afriki. To otrokom in ženskam pomaga zaščititi lokalne gozdove pred krčenjem gozdov in zmanjšati emisije iz odprtih ognjev. Najpomembneje pa je, da se bori proti uživanju onesnažene pitne vode, ki je eden glavnih vzrokov smrti v podsaharski Afriki. Projekt lajša bolezni oči in dihal, bori se proti revščini in lakoti ter domačinom zagotavlja boljše možnosti za izobraževanje in dostojno delo.

Več o tem: https://fpm.climatepartner.com/tracking/15059-2201-1001/en.

Košarica
Začnite tipkati, da najdete izdelke, ki jih iščete.
BLANK style is purely built for customization. This style supports text, images, shortcodes, HTML etc. Use Source button from Rich Text Editor toolbar & customize your Info Bar effectively.
close-image
Trgovina
Sidebar
0 items Košarica