Pogosta vprašanja in odgovori

Rastlinski pigmenti in negovala Etnobotanika

 • Od kod prihajajo rastlinske barve Etnobotanika?
  Rastline, uporabljene v rastlinskih barvah Etnobotanika, so vzgojene in predelane v Indiji, in sicer na robu puščave Thar. Da lahko rastline razvijejo pigment, ki trajno obarva lase, je potrebna stalna temperatura vsaj 36 stopinj Celzija. Takšnih pogojev v Sloveniji nimamo. Vse rastlinske barve Etnobotanika so ekološko vzgajane in certificirane.

 • Imajo vaši izdelki kakšen certifikat?
  Za vse izdelke Etnobotanika garantiramo, da so izbrani po načelih etične in pravične trgovine. Vsi ljudje udeleženi v procesu izdelka so pravilno plačani za svoje delo, hkrati pa sam proces proizvodnje ne izkorišča živali in naravnih resursov. Spodaj je navedenih nekaj svetovno priznanih certifikatov.
  certifikati

 • Kaj je pravzaprav razlika med klasičnimi (sintetičnimi) barvami in vašimi (rastlinskimi) barvami?
  Sintetične barve so sestavljene iz 3 glavnih sestavin:
  – 1. sestavina je nekaj močno alkalnega (npr. amonijak ali njemu podobna snov), kar odpre zaščitno ovojnico lasu in ga trajno poškoduje.
  – 2 sestavina je peroksid (ali njemu podobna snov), ki pride v osrednji del lasu in ga razbarva.
  – 3 sestavina pa je pigment, torej barva, ki obarva las na željen odtenek (in nadomesti naš naravni pigment).

  Rastlinske barve Etnobotanika so sestavljene samo iz 1 sestavine in to je zmlet prah rastline. Pigment, brez da bi las odprl in poškodoval, pride v naš osrednji del lasu in ga trajno obarva. Na naš naraven pigment samo še doda rastlinskega, tako las dobi čisto druge dimenzije, kot ste jih vajeni. Barva bo lepa in sijoča. Pa ne samo to. Poleg pigmenta imajo rastline tudi druge dobrodejne učinkovine, ki med samim barvanjem hranijo, negujejo in krepijo lase ter lasišče.

 • Prednosti in slabosti vaših rastlinskih barv?
  + lasje so sijoči in zdravi
  + trajno in učinkovito prekrijejo sive lase
  + ne povzročajo alergij in urtikarij
  + so zdrave za naše telo in okolje (ne pozabimo, da s sintetičnimi barvami tudi zelo onesnažujemo okolje)
  – nekoliko daljši čas priprave zmesi
  – čas barvanja je daljši, saj se pigmenti iz rastlin po naravni poti dlje časa spajajo z vašim pigmentom
  – z rastlinami ni možno svetliti las (lahko dosežemo naš naraven odtenek las oz. temnejši odtenek)

 • Kaj je kana?
  Kana je rastlina, ki v svojih listih proizvede rdečkasto barvilo Lavson. Uporablja se za naravno barvanje las in kože (kožne poslikave). Samostojno se uporablja za rdeče odtenke, v kombinaciji z indigom za lase in seno pa tudi za rjave odtenke.
  Ena zanimivost. Ste bili že kdaj v Egiptu, Maroku, Indiji… in opazili kamele z oranžnimi ustnicami, kot bi bile naličene? No niso jih v roke vzeli make-up artisti, ampak so smukale vršičke kane in si tako obarvale ustnice. Namreč največ barvila je ravno v vršičkih.

 • Kaj je indigo?
  Indigo je rastlina, ki v svojih listih proizvede modro-vijolično barvilo Indigotin. Uporablja se za naravno barvanje las, vendar vedno v kombinaciji s kano in/ali seno (nikoli samostojno).
  Kot zanimivost, prve jeans hlače Levi’s so bile pobarvane z indigom 🙂 Dandanes, ko smo vedno bolj ozaveščeni, kakšen vpliv imajo kemične sestavine na naše telo in okolje, se indigo kot barvilo blaga ponovno vrača v uporabo. Mi smo navdušeni in pozdravljamo to spremembo!

 • Kaj je sena?
  Sena je rastlina, ki v svojih listih proizvede zlato-rumeno barvilo Antrakinon. Lahko se uporablja samostojno za zlate odtenke (vendar tu moramo opozoriti, da bo učinek barvanja viden samo na blond in sivih laseh). V kombinaciji s kano in/ali indigom pa dobimo različne rjave, rdeče in oranžne odtenke.
  Sena se lahko uporabi tudi kot negovalno maska/obloga za lase. Če boste lasem privoščili masko za krepitev in volumen, zmes pripravite 10-15 min pred uporabo. Nanesite na celotno dolžino las. Zaščitite in pustite delovati 1 uro, potem lase operete kot običajno.
  Tisti, ki ste malo bolj zeliščarske duše, pa ste seno sigurno zasledili kot močno odvajalo.

 • Kaj pa sta amla in hibiskus?
  Amla in hibiskus sta nianserja. Za barvanje las se vedno uporabljata v kombinaciji s kano in indigom. Amla rdeč odtenek kane pohladi (in naredi bolj kavne odtenke). Hibiskus pa rdeč odtenek kane ojača, okrepi.
  Uporablja pa se tudi kot zdravilna obloga za lasišče v primeru izpadanja in sivenja las.
  Komplet proti izpadanju las in prezgodnjemu sivenju ombinacija oz. zmes ekološkega prahu Amle + ekološkega prahu Hibiskusa + hidrolat Rožmarina.

 • Ali rastlinske barve prekrijejo sive lase?
  Pravilno izbrane in pripravljene rastlinske barve Etnobotanika bodo trajno in učinkovito prekrile vaše sive lase. Sivi lasje bodo nekoliko svetlejšega odtenka (videz pramen).
  Vas zanima zakaj sploh pride do sivenja? Lasje rastejo iz lasnih mešičkov (foliklov). Tik preden las izraste nad lasišče, celice v lasnem mešičku (ki jih imenujemo melanociti) vanj spustijo pigment melanin. Koncentracija in tip teh pigmentov v lasu odloča o barvnem odtenku naših las: svetel, rdeč, rjav ali črn. Sivenje las pa povzroča postopno zmanjševanje proizvodnje melanina v lasnem mešičku, rezultat pa je izguba jakosti barve, mehkobe in leska las. Zakaj postanejo melanociti s starostjo manj aktivni ni popolnoma jasno.

 • Kaj in koliko rastlinskega prahu naj uporabim?
  Katero rastlino boste uporabili je odvisno od tega, kakšnega barvnega odtenka si želite.
  Količina pa je odvisna od dolžine in gostote vaših las.
  Za orientacijo lahko uporabite barvo karto, ki jo najdete tukaj.
  Seveda pa smo vam v tem koraku za pomoč vedno na voljo. Na mail info@etnotobanika.eu nam pošljite sliko vaših las (najbolje slikano od zadaj, da se vidi dolžina in gostota las) in pa kakšnega odtenka si želite. Naše svetovalke vam bodo v čim krajšem času odgovorile z recepturo.

 • Ali se zmes nanaša na UMITE ali NE UMITE lase? SUHE ali MOKRE?
  Zmes vedno nanesite na UMITE in SUHE lase. Zakaj? Če imate na laseh lake, pene, gele, itd. bo prodiranje pigmenta v notranjost lasu oteženo. Kar sicer ne pomeni, da se lasje ne bi obarvali, pač pa barvanje ne bo tako učinkovito, kot bi bilo sicer.

 • Kaj lahko uporabim za tekočino pri pripravi zmesi za barvanje?
  Uporabite lahko:
  – destilirano vodo,
  – prekuhano in ohlajeno vodo,
  – ohlajen čaj (za svetle odtenke lahko uporabite kamilični čaj, za temne odtenka pa pelinov ali žajbljev čaj),
  – hidrolat.
  Vedno uporabite razmerje 3:1 (tekočina: rastlinski prah).

 • Koliko časa prej moram pripraviti zmes za barvanje?
  Zmes, ki vsebuje kano in/ali seno (tudi amlo, hibiskus) pripravite 24 ur prej. Posodo pokrijte s pokrovom ali folijo in pustite na sobni temperaturi do naslednjega dne.
  Zmes iz indiga pripravite tik pred barvanjem. Uporabite ločeno posodo, dobro premešajte in šele nato dodajte zmesi iz kane in/ali sene.

 • Zakaj moram imeti zmes na laseh 4 ure?
  Rastlinam moramo dati svoj čas. Da bo barva res lepa in sijoča priporočamo, da zmes na laseh pustite cca. 4 ure. V tem času lahko počnete prav vse. Pospravljate, likate, pomivate. Ali pa si vzamete čas zase, berete knjigo, meditirate, gledate televizijo. Vse je dovoljeno 🙂 Če se boste dobro počutile in boste sproščene bodo rastline to začutile in se vam zahvalile s krasno barvo.
  Tudi tukaj imamo za vas namig. V primeru, da imate doma grelec za lase (”havbo”) lahko ta čas skrajšate za polovico in zmes na laseh pustite cca. 2 uri.

 • Kakšno posodo in žlico lahko uporabim?
  Uporabite leseno, stekleno ali plastično posodo ter žlico.

 • Zakaj ne smem uporabiti kovinske posode?
  Ker zmes stoji 24 ur na sobni temperaturi se lahko iz kovinske posode izločijo kovinski anioni, ki bi spremenili odtenek barve.

 • Ali je potrebno zmesi še vedno dodati nekaj kislega? Npr. limonin sok?
  Rastline, ki so uporabljene v rastlinskih barvah Etnobotanika, zmeljejo v prah z novo (sodobno) tehnologijo hladnega mletja. Takšen način omogoči, da celične membrane rastlin popokajo in tako se pigmenti izločijo brez kislega okolja. Zatorej ni potrebno še dodajati limoninega soka v zmes.

 • Kako lahko shranim zmes, če se ne uspem pobarvati, kot sem se namenila?
  Zmes postavite v hladilnik, kjer vas bo počakala do enega tedna. Lahko pa posodo postavite tudi v skrinjo kjer vas zmes počaka še dlje časa. Ko jo boste potrebovali jo odtalite na sobni temperaturi in uporabite. Vendar pozor, to velja le, če v zmesi ni dodanega indiga!

 • Prvič sem se pobarvala vendar je barva bolj živa kot sem pričakovala? Kaj lahko naredim?
  Kar mirno 🙂 Proces barvanja potem, ko si lase umijete, še ni zaključen. Naslednjih 48 ur poteka oksidacija, barva bo potemnela.
  Proces barvanja je sestavljen iz 3 korakov:
  – najprej se pigment izloči iz rastlin (v 24 urah, ko zmes stoji na sobni temperaturi),
  – potem pigment prodre v lase (v 4 urah, ko imate zmes na laseh),
  – na koncu pa barva še oksidira, zori (v 48 urah potem ko umijemo zmes iz las).
  Če bi se želeli pobarvati pred kakšnim pomembnim dogodkom, vam svetujemo, da to uredite nekaj dni prej.

 • Je pomembno kakšen šampon izberem?
  Seveda. Iz vidika zdravja še kako pomembno. Bodite pozorni na sestavo šampona (INCI lista). Tista sestavina, ki je napisana na prvem mestu, ima v izdelku največji delež. Če je med prvimi tremi sulfat (Sodium Laureth Sulphate) in/ali paraben, vam toplo priporočamo menjavo.
  Na temo izbira ustreznega šampona smo napisali tudi članek, ki si ga lahko preberete tukaj.

 • Ali lahko uporabim rastlinske barve, če sem prehodno uporabljala sintetičen barve?
  Da, seveda lahko.

 • Priprava in nanašanje zmesi se mi zdi preveč komplicirana? V katerem frizerskem salonu bi mi pomagali?
  Seznam frizerskih salonov, ki so usposobljeni in uporabljajo naše rastlinske barve si lahko ogledate tukaj.

 • Moji lasje so mastni? Kaj mi svetujete?
  Pazite na izbiro šampona (brez sulfatov in parabenov, pH naj bo kisel). Po vsakem umivanju si lase osušite z brisačo in popršite s hidrolatom žajblja. Nič več ne izpirate, samo še posušite.
  Če so težave hujše nas lahko pokličete za nasvet ali se naročite na mikroskopski pregled v eni izmed trgovin po Sloveniji. Spremljajte koledar in novičke na naši spletni strani: https://www.etnobotanika.eu/

 • Imam prhljaj, kako si lahko pomagam?
  Pri prhljaju je potrebno najprej ugotoviti vzrok. Če je prhljaj droben, kot prah, potem gre za suho lasišče. Če pa je prhljaj v večjih kosih, rumenkaste barve, potem gre za bakterijsko vnetje.
  Za odpravo blažjih oblik vam svetujemo uporabo ekološkega amlinega olja. 1x tedensko si zvečer na lasišče nanesite amlino olje. Vtrite v lasišče, zaščitite glavo in pustite delovati čez noč. Zjutraj si lase umijte kot običajno. Dokler se vam stanje ne izboljša, nadaljujte s tretmajem 1x tedensko, nato lahko ta čas podaljšate in si lasišče naoljite npr. 1x mesečno.
  Seveda pa bodite pozorni tudi na izbiro šampona (naj ne vsebuje sulfatov in parabenov, ph naj bo kisel). Po vsakem umivanju si lase osušite z brisačo in popršite s hidrolatom žajblja. Nič več ne izpirate, samo še posušite.
  Če so težave hujše nas lahko pokličete za nasvet ali se naročite na mikroskopski pregled v eni izmed trgovin po Sloveniji. Spremljajte koledar in novičke na naši spletni strani: https://www.etnobotanika.eu/

 • Ali lahko rastlinske barve uporabim tudi za obrvi?
  Pri barvanju obrvi bi zmes težko nanesli samo na dlake in ne tudi na kožo (kana trajno obarva tudi kožo, verjetno ste že slišali za poslikave s kano). Prav tako bi težko zatesnili zmes na obrveh s folijo. Če se zmes posuši pigmenti ne obarvajo las, dlak. Na tržišču sicer obstaja kar nekaj pripravkov na osnovi kane, vendar prosimo bodite pozorni na sestavo, po nam znanih podatkih je v večini prisotnih veliko kemičnih snovi.

 • Zakaj se mi barva izpira?
  Če je las zdrav (ni poškodovan od sintetičnega barvanja) in če ste upoštevali vsa pravila za pripravo in nanosa zmesi, se barva ne bi smela izpirati.
  Pri umivanju res lahko opazite nekoliko obarvano vodo. Vendar brez skrbi, izpira se barva, ki je ostala na lasišču (koži) in ne iz las.

Plastenke Nepenta

UPORABA NEPENTE

 • Koliko vsebine lahko napolnim v plastenko Nepento?
  Do 250 ml tekočega šampona, gela ali mila za umivanje.

 • Kako ponovno napolnim Nepento?
  Ponovno napolnite Nepento, ko ostane približno četrtina vsebine v njej, saj je to najbolje za optimalen pretok
  vsebine. Prepričajte se, da je zatič trdno zataknjen v odprtino. Plastenko obrnite na glavo, odvijte navojni pokrov na dnu in napolnite plastenko skozi veliko odprtino. Še enostavneje je, če Nepento postavite v visok kozarec, skodelico ali drugo posodo, takrat imate prosti obe roki. Pazite, da polnite največ za en prst od roba podstavka, da ne ustvarite prevelikega pritiska v notranjosti. Ko zapirate navojni pokrov, ga obračajte, dokler ne začutite rahlega upora. Med plastenko in spodnjim pokrovom mora ostati majhen razmik, da je tesno zaprt.

 • Kje lahko kupim šampone in mila na refil?
  Na zemljevidu spodaj so lokacije v Sloveniji, kjer lahko preverite refil opcije šampona, gela za tuširanja ali mila za pranje posode oz. rok.
  https://www.etnobotanika.eu/prodajna-mesta/

 • Doma imam več Nepent zame in za ostalo člane družine. Kako jih lahko ločimo?
  Plastenke so na razpolago v 5ih različnih barvah, na dnu pokrova pa je tudi temu namenjen prostor, kamor lahko napišete ali nalepite ime člana gospodinjstva.

 • Kako očistim Nepento?
  Enostavno jo umijemo po tekočo vodo, lahko pa jo tudi operemo v pomivalnem stroju.

 • Kam zavržemo Nepento po koncu uporabo, ko se namreč uniči?
  Uporabite normalen koš za plastične odpadke, v Sloveniji rumene barve. Nepenta je predvidena za uporabo cca. 2
  leti, lahko tudi dlje.

KVALITETA IN VARNOST

 • Je Nepenta varna za stik s hrano?
  Da.

 • Kako dolgo lahko uporabljam Nepento?
  Plastenka je bila razvita in modelirana za dolgotrajno uporabo. Po naših testiranjih je plastenka zdržala cca 24 mesecev, seveda pa jo lahko uporabljate tudi dlje.

 • Je plastenka varna in brez škodljivih primesi?
  Material plastenke je varen za vsakdanjo uporabo. Primerna je za umivanje z običajnimi čistilnimi in pralnimi sredstvi. NE vsebuje BPA (Bisfenol A) ali drugih škodljivih ali strupenih snovi.

 • Narejeno v Nemčiji, kaj to pomeni?
  Od ideje izdelka do proizvodnje: pomembno nam je bilo, da vse ostane čim bolj lokalno. Zato pri proizvodnji plastenk sodelujemo z izkušenim družinskim podjetjem na Saškem. Rok uporabnosti in testi kakovosti prihajajo iz TU Chemnitz; vse etikete in oznake iz Nemčije. Prav tako promocijski letaki prihajajo s trajnostne tiskarne v Nemčiji.

OKOLJE IN ODGOVORNOST

 • Iz katerega materiala je plastenka narejen?
  Nepenta je narejena iz 50% biološkega polietilenskega materiala (PE) in 50 % iz trajnostnega sladkornega trsa. Sicer PE material ni biorazgradljiv (kompost), ampak ga je mogoče reciklirati. Ob koncu življenjske dobe ga odvržete v koš za recikliranje plastike-v Sloveniji rumeni zabojniki za smeti. Zakaj ne 100 % sladkorni trs, da bi prihranili še več fosilnih goriv? Da bi ohranili visoko kakovost in predelavo Nepente trenutno ne moremo več povečevati deleža bio materialov. Takoj, ko bodo na voljo nove naravne surovine z bolj optimalnimi lastnostmi, je naš cilj preiti proti 100 % bio materiala.

 • Zakaj je Nepenta boljša od ostalih plastenk za kozmetiko?
  Za večkratno uporabo in ponovno polnjenje:

  Vsak od nas v življenju porabi približno 800 stekleničk šampona. Večino jih že po eni uporabi zavržemo in jih potem ne recikliramo ali ne recikliramo pravilno. Nepenta je zasnovana tako, da jo je enostavno znova in znova polniti, enostavno očistiti in je pripravljena za naslednji šampon ali gel za prhanje, vaše najljubše milo za roke ali najnovejši balzam. Kupiti Nepento enkrat in živeti z manj odpadki je enostavno, saj lahko izberete trajnostne možnosti polnjenja. Vrečke za ponovno polnjenje na primer prihranijo 60 % plastike, refil postaje za ponovno polnjenje v t.i »zero waste« trgovinah pa prihranijo še več plastike.

  Recikliranje izdelka:

  Ste vedeli, da se samo 40 % vse embalaže se reciklira?
  Plastenke so največji problem v industriji kozmetike in osebne nege, saj so najpogostejše uporabljene. Ko se
  reciklirajo, je to pogosto le nepopolno, saj je običajna plastenka gela za tuširanje sestavljena iz DO TREH VRST PLASTIKE. V procesu recikliranja jih je težko ločiti; poleg tega je ločevanje plastičnih smeti zelo drago. Majhni pokrovčki žal pogosto končajo na odlagališčih ali v oceanih, ker so premajhni za ločevanje.

  Nepenta je izdelana iz enega materiala v dveh različnih oblikah (HDPE / LDPE). Z lahkoto ga lahko odvržete v zabojnik za recikliranje, po možnosti z ločenim pokrovom in ohišjem steklenice. Material je mogoče 100% ločiti in ponovno predelati med recikliranjem. Ni majhnega pokrova ali drugih majhnih delov, ki bi ušli procesu recikliranja.

  Lokalno proizvedeno:

  običajne plastenke za gel za prhanje ali šampon se proizvajajo v do treh različnih postopkih, pogosto na Kitajskem. Nepenta se proizvede v samo enem procesu, s čimer se prihranijo emisije in transport. Proizvaja se lokalno v Nemčiji.

  Klimatsko nevtralen in družbeno odgovoren izdelek:

  Vse emisije CO2 iz proizvodnje, pakiranja in transporta so izravnane, tako da plastenka Nepenta ne pušča nikakršnega CO2 odtisa. Del prihodkov je namenjen projektu pomoči za čisto pitno vodo v Malaviju v Afriki.

 • Nepenta je klimatsko nevtralen izdelek, kaj to pomeni?
  Material, proizvodnja, pakiranje, transport in uporaba izdelka neposredno ali posredno vodijo do izpustov toplogrednih plinov, ki povečujejo podnebne spremembe. Za Nepento so bile izračunane vse emisije, ki jih povzroča nabava materiala, poraba energije med proizvodnjo, pakiranje, vrsta transporta in razdalja. In nato se te vrednosti izravnajo s transparentnim projektom varstva podnebja v Afriki, tako da podnebje ni prizadeto. Naš izbrani projekt varstva podnebja v Malaviju locira, popravlja in vzdržuje okvarjene vodnjake. To ljudem omogoča dostop do čiste pitne vode, ne da bi jo morali prekuhavati. Projekt prihrani emisije CO2, ki jih povzroča vrela voda, običajno na odprtem ognju. Hkrati ščiti lokalne gozdove pred krčenjem. Ker so že obstoječi vodnjaki popravljeni, ima projekt ‘učinek recikliranja’ in spodbuja odgovorno rabo virov. Projekt skupno prihrani 90.000 ton CO2. Več informacij o projektu: https://fpm.climatepartner.com/tracking/15059-2201-1001/en.

 • Kako Nepenta pomaga pri zdravju žensk in otrok v Malaviju?
  Del prihodkov od prodaje Nepente je namenjen projektu varstva podnebja v Malviju v Afriki. To otrokom in ženskam pomaga zaščititi lokalne gozdove pred krčenjem gozdov in zmanjšati emisije iz odprtih ognjev. Najpomembneje pa je, da se bori proti uživanju onesnažene pitne vode, ki je eden glavnih vzrokov smrti v podsaharski Afriki. Projekt lajša bolezni oči in dihal, bori se proti revščini in lakoti ter domačinom zagotavlja boljše možnosti za izobraževanje in dostojno delo. Več o tem: https://fpm.climatepartner.com/tracking/15059-2201-1001/en.