KAKO SE JE SPLOH ZAČELO

Ljubezen na prvi pogled Etnobtanika

Ljubezen na prvi pogled

Vse se je začelo s kano. Prvič sem slišala zanjo, ko sem iskala naravno rešitev za obarvanje mojih vse bolj pojavljajočih se sivčkov. Ob njenem imenu je v meni zavibrirala želja, da jo spoznam.

Vse njene vrline sem spoznavala skozi pripovedovanje mladih Jordank. Govorile so mi o njenem duhu, ki s poslikavo na telo ščiti pred zlom in prinaša blagoslove. O njeni zdravilni moči za lase in kožo. O njeni vlogi v življenju žensk od pradavnine do danes. V moji glavi pa je vse močneje odzvanjalo vprašanje: »Zakaj ženske z zahoda tega ne vemo? Zakaj jo ne poznamo?«

Polna navdušenja sem začela slovenkam pripovedovala o tej rastlini, ki me je tako prevzela. Reakcija na moje hvalospeve pa je bila popolnoma nasprotna. Govorili so mi, da kana ni dobra za barvanje las, da jih uničuje in ne zdravi, da povzroča kup neželenih stranskih učinkov in naj si lase raje barvam s sintetičnimi barvami. Njen glas v meni pa je govoril : »Preizkusi me!«

Vsak nanos njene paste na moje lase je bil bolj in bolj blagodejen. Lase so oživeli in kar naenkrat postali dolgi. »Nekaj tu ne štima! Kaj se skriva v ozadju?« Sem se spraševala. Zakaj je kana na zahodu tako na slabem glasu? Odgovor je prišel nekega večera v obliki elektronske knjige, ki jo je napisala američanka Catherine Cartwright Jones. Vse mi je bilo jasno in v meni je dozorela odločitev, da bom razglašala resnico o kani in razbijala negativne stereotipe, ki so se globoko zasidrali med ženskami na zahodu.

Resnica o Kani

Resnica o Kani 2.foto

Sedaj sem spoznala zakaj je kana na vzhodu sveta, a na zahodu nekaj slabega celo škodljivega. Vzrok je DENAR.

VEČ...

Zaradi denarja in pohlepa je kana izgubila svojo nedolžnost in se na poti od vzhoda na zahod iz zdravilne rastline spremenila v nevarno substanco za kožo in telo. Do odkritja peroksida je bila kana edino barvilo za osivele lase. Postala je popularna v 19. stol. Žene angleških diplomatov in raziskovalcev, ki so bili v službi na teritorijih današnjega arabskega sveta in v Indiji so jo spoznale pri lokalnih prebivalkah in si z njo pričele barvati lase. Naenkrat je barvanje s kano postalo zelo modno tudi na področju Anglije in Amerike. Po odkritju peroksida in pojavom sintetičnih barv za lase, pa je kana svoj primat pričela izgubljati. Barvanje s sintetičnimi barvami je bilo bolj enostavno in bolj učinkovito. Na voljo pa je bilo tudi veliko več odtenkov. Trgovcem s kano je promet začel upadati. V želji da bi ohranili svoj tržni delež, so kani želeli DODELITI lastnosti, ki jih imajo sintetične barve za lase. To jim je le delno uspelo z dodajanjem različnih kemikalij v kanin prah. Najbolj škodljiv dodatek je bil in je še vedno Para-Phenylenediamine, ki je na evropskem trgu prepovedan. Kaninemu prahu pa ga dodajajo za črno barvo las in temno poslikavo na kožo. Pogostokrat so kaninemu prahu dodane kovinske soli, ojačevalci barv ter konzervansi. Vsi ti dodatki v kaninem prahu, so se nalagali v laseh in pri prvem barvanju s sintetičnimi barvami v dotiku s peroksidom včasih zelo čudno reagirali. To je šlo zelo na roko proizvajalcem sintetičnih barv za lase, saj so vsak tak neljubi dogodek hitro uporabili za anti propagando proti uporabi kane.
Spoznanje, da je kana na slabem glasu zaradi denarja in pohlepa, je v meni povzročilo potrebo, da tej sveti rastlini stopim v bran.,

Prav vi sooblikujete poslanstvo Etnobotanike

sooblikovanje poslanstva Etnobotanike

Ženske so zgodbi o kani prisluhnile in resnica se je širila od ust do ust. Vse več je bilo žensk, ki so želele slišati njeno zgodbo in vse več je bilo zadovoljnih uporabnic, katerih lasje so žareli in sporočali resnico o njej. Ob naših druženjih smo se dotikale tudi drugih problemov z lasmi in lasiščem. Zame je bil vsak tak primer nov izziv. Veliko sem se izobraževala, spoznavala nove rastline in se v vsako zaljubila. Z znanjem o rastlinah, sem lahko pomagala ženskam, da so rešile svoje probleme na naraven iz zelo učinkovit način. Med nami se je izgradilo zaupanje in dober glas o nas se je širil, prav tako pa nabor izdelkov.

Danes nas poznate kot podjetje, ki vam zagotavlja ekološke izdelke najvišje kakovosti, ki temeljijo na načelih pravične trgovine. Hkrati veste, da boste pri nas vedno dobili prijazen in strokoven nasvet za rešitev svojih težav v zvezi s kožo, lasmi in lasiščem.

Smo podjetje, ki sodobnega človeka spodbuja k zavedanju, da je eno z vsem in da mu stara tradicionalna znanja ponujajo trajne, celovite rešitve za vse njegove potrebe in razvoj.

2008

Iskanje rešitve osebnega problema

2010

Resnica o kani in podjetje ZAKLADNICA NARAVE

2014

Prvi frizerski salon v Sloveniji

2015

Novi design izdelkov, novo podjetje Etnobotanka

2018

Lasten ekološki frizerski salon Etnobotanika

2020

Novi izdelki in širitev na mednarodne trge

NAŠA DRUŽINA IZBIRE

Ko dva ali trije pridejo skupaj navdahnjeni z isto vizijo in misijo za svet, je vse mogoče. V našem vsakdanjem delovnem procesu spodbujamo inovativnost, svobodo izražanja in učenje, vse z našim skupnim ciljem maksimalno izraženega potenciala vsakega posameznika med nami.

Prva generacija:

null

Sonja Velikanje Gostimir

direktor in začetnica gibanja Resnica o kani

Kreativna, samosvoja duša, ki jo življenje vedno znova uči harmonije. Izkušnje mednarodne trgovine, direktne prodaje in alkimije ji dandanes dajejo vizionarski pogled, kam drvi svet in kam je prav da se s svojo drugačno misijo obrne podjetje Etnobotanika.

null

Darko Gostimir

lastnik, energetska podpora podjetja

Zase pravi, da ga je narava obdarila z vrsto talentov, skozi življenje jih je s pridom uporabil pri svojem kreativnem delu, bodisi pri delu z ljudmi, lesom, čopičem, številkami ali pa tatto mašinico.

Druga generacija:

null

Anže Juvan

vodja komerciale

Po končani ekonomski diplomi je začel svojo pot v korporativnem mednarodnem sistemu. Kasneje ga je svoboda vodila v direktni marketing, od tam pa preko slovenskega star-upa vse do naključja, da pristane v Etnobotaniki- podjetju smisla in namena.

ETNOBOTANIKA VIZIJA PRIHODNOSTI: Ozaveščati in razvijati simbiozo sobivanja rastlin in ljudi (Etnobotanika) ter tako prispevati k dolgoročni harmoniji na planetu Zemlja.

Lepo dobrodošli podobno misleči, da se nam pridružite pri širjenju naše vizije.
Če si nameč ob branju začutil/a, da spadaš v našo sredino, se nam javi na info@etnobotanika.eu.