1. S konfiguratorjem izberem želeno barvo las

Vsi smo si različni in tudi naši lasje in pigment v njih so pri vsakem od nas unikatni. Zato potrebujemo za barvanje z rastlinami tudi svojo unikatno recepturo, če želimo doseči točno takšno barvo, kot si jo želimo. Osebno recepturo poiščeš s pomočjo našega spletnega konfiguratorja za barvo las.

2. Pravilno pripravim zmes za barvanje las

Rastline so v obliki finega prahu, ki ga pomešamo s tekočino, da se iz listnih celic začne izločati pigment. Prah kane in sene potrebuje daljši čas, da iz listnih celic izloči dovolj pigmenta, ki bo naše lase obarval z globoko, bogato barvo. S tega razloga se kana in sena vedno v zmes za barvanje pripravita 1 dan pred barvanjem las. Indigo prah je "posebnež", on takoj izloča svoj pigment iz listnih celic, zato ga vedno v zmes za barvanje las pripravimo v posebni posodi, tik pred barvanjem las. Nato zmes indiga dodamo že pripravljeni zmesi kane ali kane in sene ter jih med seboj dobro premešamo- tako da dobimo enotno zmes.

Pomembno: Kanin in senin prah v zmes pripravimo 1 dan pred barvanjem. Indigo prah pripravimo v zmes v posebni posodi, tik pred barvanjem. Nianserja kot sta Amla in Hibiskus lahko pripravimo skupaj s seno in kano.

3. Pravilno nanesem zmes na lase.

Zmes nanašamo s pomočjo silikonskega čopiča, roke pa si zaščitimo z latex rokavicami. Ramena zaščitimo in pričnemo z nanašanjem zmesi. Najprej zmes nanesemo na lasišče, tako, da na lasišču delamo preče v razmaku 1 cm ter po njih nanašamo zmes. Če so lasje daljši, po dolžini las zmes nanašamo s prsti. Ko je nanos končan, okoli lasišča namestimo zaščitni trak in preko cele glave še prozorno folijo za živila. Proces barvanja las traja 4 ure.

Pomembno: Zmes na laseh se ne sme izsušiti. Če se zmes na laseh izsuši, se proces prodiranja
pigmenta v las ustavi in lasje ne bodo obarvani.

Kaj se dogaja z lasmi med barvanjem?

Naši lasje so sestavljeni iz proteinov. Lastnost rastlinskih pigmentov pa je, da se spontano vežejo s proteini. V trenutku, ko mi na lase nanesemo zmes za barvanje las, pigmenti zaznajo proteine in začne se proces prodiranja pigmentov v naš las. Da bi v las prišlo dovolj pigmenta je potreben čas in vlaga. Rastline pa v svojih listih ne ustvarijo samo pigmentov, ampak tudi druge zelo koristne sestavine za naše lase. Ena takih koristnih sestavin so peptidi, ki pospešujejo rast las in popravljajo poškodbe na ovojnici las. Če so lasje, ki jih barvamo zelo poškodovani, potem se bo na njih prilepilo veliko peptidov, ki bodo ob umivanju las naredili občutek »pustosti« las. Da bi se temu izognili in lase med barvanjem tudi globinsko nahranili, priporočamo, da si v zmes za barvanje las dodate 1 jušno žlico Monoi olja.