Blog

Kana: neverjetne prednosti čudovite rastline

Ekološka naravna barva kana

Kana je znano naravno barvilo, ki se že stoletja uporablja za barvanje las, kože, nohtov in tkanin. Toda ali ste vedeli, da je kana tudi rastlina s številnimi koristmi za zdravje in lepoto? V tem blogu bomo raziskali neverjetne lastnosti Lawsonia inermis, ki je znanstveno ime za kano ter kako jo lahko uporabite za izboljšanje svojega počutja.

Kaj je Kana (Lawsonia inermis) ?

Lawsonia inermis je cvetoča rastlina, ki spada v družino rebnikov (Lythraceae). Doma je v severni Afriki, Aziji in Avstraliji, kjer raste v polsušnih in tropskih območjih. Znana je tudi kot hina, drevo kane, drevo mignonette in egipčanski liguster. Je visok grm ali majhno drevo, ki lahko doseže do 7,6 metra višine. Ima nasproti ležeče liste, ki so eliptični, suličasti in goli. Listi so vir rdečkasto rjavega barvila, ki se običajno imenuje kana. Cvetovi so majhni, beli do rdeči in dišeči. Plodovi so rjavkaste kapsule, ki vsebujejo veliko semen.

Kako se pripravi kana kot barvilo?

Barvilo kane je narejeno iz posušenih in v prah zmletih listov Lawsonia inermis. Listi se nabirajo, ko so zreli in imajo največjo koncentracijo molekul barvil, imenovanih Lavson. Liste nato posušimo na soncu ali v nizkotemperaturni »pečici«. Posušene liste nato zmeljejo v fin prah, ki ga lahko hranimo pravilno spakiranega do 2 leti. Za pripravo paste iz kane se prah zmeša z vodo ali drugimi tekočinami, kot so limonin sok, čaj ali kava. Pasto lahko nanesete na lase, kožo, nohte ali tkanine z različnimi metodami, kot so čopiči, stožci, brizge ali štampiljke. Pasto pustimo nekaj ur ali čez noč, da barva prodre in obarva želeno območje. Pasto nato speremo z vodo ali oljem.

Kakšne so prednosti barvanja s kano?

Kana ima veliko koristi za zdravje in lepoto. Tukaj je nekaj izmed njih:

– Kana krepi in neguje lase. Peptidi v kani prekrijejo lasno steblo z zaščitno plastjo, ki zadrži vlago in prepreči poškodbe zaradi okoljskih dejavnikov, kot so sonce, veter in onesnaženje. Kana tudi nahrani lasišče in lasne mešičke z vitamini in minerali, ki spodbujajo rast las in preprečujejo izpadanje las. Kana lasem doda sijaj, volumen in teksturo ter poudari njihovo naravno barvo.

– Naravne barve za lase so brez kemikalij, zato je kana naravna alternativa sintetičnim barvam za lase, ki lahko povzročijo alergične reakcije, draženje, suhost, lomljivost ter poškodbe las in lasišča. Kana daje razpon barv od medene, svetlo oranžne do temno rjave, odvisno od prvotne barve las, kakovosti kane v prahu, časa, ki ostane na laseh, in dodatka drugih rastlin. Kana tudi učinkovito prekrije sive lase in je obstojna dlje kot kemična barve za lase.

– Kana pomirja kožne bolezni. Kana ima protivnetne, antiseptične, antibakterijske, proti-glivične in hladilne lastnosti, ki pomagajo pri zdravljenju različnih kožnih težav, kot so ekcemi, luskavica, akne, opekline, rane, piki žuželk, glivične okužbe in izpuščaji.

– Kana polepša kožo z začasnimi tetovažami. Uporablja se namreč za ustvarjanje umetniških vzorcev na koži. Poslikava pa traja od enega do treh tednov, odvisno od kakovosti paste oz. kane, tipa kože in naknadne nege. Tetovaže s kano so v mnogih kulturah priljubljene kot oblika telesne umetnosti za posebne priložnosti, kot so poroke, festivali ali praznovanja. Poslikave s kano so tudi način izražanja osebnosti, ustvarjalnosti ali duhovnosti.

– Kana izboljša zdravje nohtov. Kana krepi in ščiti nohte pred lomljenjem, cepljenjem ali luščenjem. Kana tudi obarva nohte z naravnim rdečkastim odtenkom, ki traja več tednov, ne da bi se krušil ali zbledel. Kana tudi preprečuje okužbe nohtov, saj ubija bakterije in glivice, ki lahko povzročijo bolezni nohtov.

Kako varno uporabljati kano?

Kana je na splošno varna za uporabo pri zunanji uporabi za večino ljudi. Vendar pa je treba upoštevati nekatere varnostne ukrepe, da se izognete morebitnim neželenim učinkom:

– Uporabljajte samo preverjeno ekološko in čisto kano v prahu, ki ne vsebuje nobenih dodatkov, konzervansov ali primesi. Nekateri izdelki iz kane lahko vsebujejo škodljive snovi, kot so kovinske soli, svinec ali para-fenilendiamin (PPD), ki lahko povzročijo hude alergijske reakcije, poškodbe kože ali las. Vedno natančno preberite etiketo in sestavine izdelkov s kano ter kupujte pri preverjenih virih.

– Sledite navodilom in priporočilom proizvajalca kane ali umetnika kane glede priprave, nanašanja in odstranjevanja paste za kano. Paste za kano ne puščajte dlje, kot je priporočeno, saj lahko povzroči prekomerno suhost ali madeže. Za odstranjevanje paste iz kane ne uporabljajte močnih kemikalij ali izdelkov, saj lahko poškodujejo kožo ali lase.

Zaključek

Kana je čudovita rastlina, ki nudi številne koristi za zdravje in lepoto. Je naravno barvilo, ki lahko brez kemikalij obarva lase, kožo, nohte in tkanine. Je tudi naravno zdravilo, ki lahko zdravi različne kožne bolezni in izboljša zdravje nohtov. Je tudi naravna umetnost, ki lahko polepša kožo z začasnimi tetovažami. Kana je enostavna za uporabo in ob pravilni uporabi varna. Vendar pa je treba upoštevati nekatere varnostne ukrepe, da se izognete morebitnim neželenim učinkom. Kana je torej izjemno darilo narave, ki lahko izboljša vaše počutje in zdravje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja