Aktualno

OBČUTI SKRIVNOSTNO MONOI OLJE TAHITIJA

Kako se je naša zgodba o Monoi olju sploh začela?


“Nič nima močnejšega spomina kot vonj !”

Pomladi 2010 sem obiskala sejem v Boloniji. Ob prehodu ene izmed razstavni hal je do mene prineslo nenavaden opojen vonj, ki ga nisem mogla povezati z nobenim do tedaj meni poznanim vonjem. Ta prijeten in poseben vonj je v meni vzbudil radovednost in začela sem mu slediti. Pripeljal me je do stojnice, ki je bila…

preberi več

…preplavljena s tem prijetnim vonjem in polna zvedavih obiskovalcev. Sredi njih pa drobna ženska, ki je odgovarjala na vprašanja. Njeno eksotično poreklo so izdajale samo oči.
Ker sem sejem obiskala zaradi drugih poslovnih namenov, sem si stojnico samo pogledala, vzela letak s kontaktom in se odpravila dalje. Ampak ta globoka čustvena izkušnja vonja ni popustila. Notranji glas mi je govoril, da so to olja, ki si zaslužijo mojo pozornosti.
Kasneje sem se vrnila in poklepetala s solastnico starega družinskega podjetja Parfumerie Tiki. Prijazno mi je povedala o vsej mistični zgodovini in posebnostih Monoi olja s Tahitija. Monoi olje je v tistem trenutku osvojilo moje srce, ne samo zaradi eksotičnega in senzualnega vonja, ampak tudi zaradi svoje tradicije, etične pridelave in poslanstva.
Starodavni prebivalci Tahitija so skrivnostno olje uporabljali samo v svoji skupnosti in te dragocenosti zelo dolgo niso delili s preostalim svetom. Njena babica se je prva odločila, da bo izjemna olja za kožo ponesla v svet in ga s tem predstavila tudi ostalim.
Med drugim je posebna sestavina tega olja tudi Tahitijska Gardenija, katere cvet je dodan v vsako njihovo stekleničko, to imenujejo kar “steklenička s cvetom”. Gre za družinsko podjetje, ki skrbi za ohranjanje svoje tradicije in varovanje okolja. Veseli smo, da pomagamo ohranjati njihovo starodavno kulturo, njihovi zaposleni pa so nadvse radostni, da tam daleč stran (16.000 km) na drugi strani zemlje obstaja majhna državica Slovenija, kamor njihovo Monoi olje potuje že zadnjih 10 let.

Sonja Velikanje, Etnobotanika d.o.o.

Izdelano po avtohtoni tradicionalni recepturi


Na področju Francoske Polinezije se Monoi olje izdeluje in uporablja že najmanj 2000 let. Tradicionalno so Monoi olje izdelovale le ženske in ga vsakodnevno uporabljale za zaščito in nego kože ter las vseh družinskih članov.

Monoi olje je macerat kokosovega olja in Tahitijske Gardenije. Kokosove palme, ki rastejo na otočju Francoske Polinezije, svoje korenine raztezajo daleč v koralne grebene, ki so bogati z minerali, zato so plodovi kokosovih palm ekskluzivne kakovosti. V olju se namakajo cvetovi Tahitijske Gardenije, ki ima opojen vonj in v olje izloči svoje aroma-terapevtske učinkovine.

Tesna vez nas druži z majhnim družinskim podjetjem PARFUMERIE TIKI, ki je najstarejši proizvajalec in distributer Monoi olja na Tahitiju. Ustanovljeno je bilo leta 1942 in ima svoj sedež v glavnem mestu PAPITE. Za nas je izrednega pomena dejstvo,  da pri proizvodnji ohranjajo prvotno tradicionalno izročilo receptur in postopkov izdelave Monoi olja.
Na tržišču je veliko imitacij Monoi olja, zato je vlada Francoske polinezije Monoi olje leta 1992 geografsko zaščitila.

POSEBNOSTI MONOI OLJA

– IZJEMNA VLAŽILNA SPOSOBNOST

– UČINKOVITA REGENERACIJA KOŽE

– ZAŠČITA PRED UV ŽARKI

– AROMATERAPEVTSKO DELOVANJE

KAKO VSE LAHKO UPORABIMO MONOI OLJE?

ELIKSIR ZA POLETNE DNI

HRANILNI TRETMA ZA LASE: Preden greste na sonce, lase obilno naoljite z Moni oljem in jih zvijte v figo. Sončna toplota bo esencialne maščobne kisline transportirala v osrednji del vaših las in jih globinsko nahranila. Zunanji del las pa bo zaščiten pred izsušenostjo in morebitnimi škodljivimi vplivi morske soli oz vetra.

MEHKA, VLAŽNA IN NAHRANJENA KOŽA: Še na vlažno kožo po tuširanju nanesemo monoi olje in ga z blagimi krožnimi gibi vtremo v kožo. Za zaščito kože na soncu oz. na vetru pa priporočamo oljenje z Monoi oljem pred odhodom na plažo/v hribe.

DNEVNA ZAŠČITA OBRAZA: Monoi olje nanesemo na obraz samostojno ali preko dnevne kreme in ga z nežnimi krožnimi gibi vtremo v kožo. Koža obraza bo preko dneva zaščitena pred škodljivimi UV žarki.

ZAŠČITA PRED UV ŽARKI in ENAKOMERNA , DOLGOTRAJNA PORJAVELOST:
Pol ure pred sončenjem se po telesu namažite z Monoi oljem. Olje bo pospešilo nastanek melanina v koži in vam zagotavljalo naravno zaščito pred škodljivimi UV žarki. Tako boste imeli zdravo, enakomerno in dolgotrajno porjavelo kožo.

KATERI VONJ OLJA JE PRIMEREN ZAME?

Po tradicionalnem izročilu ima Monoi olje tudi spiritualno moč in odpravlja energetske blokade med našim eteričnim in snovnim telesom. Pri tem pomembno vlogo igra vonj. Poglejmo, kako z vidika aromaterapije izbrati zase pravilen vonj olja:

1. Tiare:

Edinstven vonj, poln senzualnosti. Če želiš občutiti Tahiti, potem je ta vonj prava izbira zate.
Roža Tiare ali Tahitijska Gardenija je poznana kot roža naklonjenosti, njen vonj deluje na libido in ga dviguje.

2. Ylang Ylang:

Zelo prijeten eksotičen vonj, ki zmanjšuje napetost in stres, jača živčni sistem, znižuje krvni talk, blaži depresijo, nespečnost in anksioznost.

3. Sandalovina:

Je trpek moški vonj. Prebuja življensko energijo , jača srce, želodec in jetra ter čisti auro. Pospešuje venski pretok krvi in delovanje linfe.

4. Vanilija

Izrazito sladek vonj, ki sprošča mišice in napetost, uravnava hormonsko stanje v telesu, preprečuje stres.

5. Kokos

Nevtralen vonj primeren za otroke in odrasle obeh spolov.

PROFESIONALNI MASERJI O MONOI OLJU:

null

Monika Bernard

Profesionalna maserka - Masaže Mandalalilamonika

V salonu že na leta uporabljam tudi Monoi tahitijska olja, ki imajo vsa prečudovit vonj. Na koži ostane še dolgo po masaži in služi kot nekakšna aromoterapija, saj pomirja in deluje antistresno. Masaža z Monoi oljem je prijetna in olje lepo drsi. Sama ga posebno rada uporabim tudi za masažo obraza, glave in lasišča. Po masaži je koža po celem telesu globinsko negovana, saj se olje močno vpije v plasti kože. Olja se mi zdijo sploh zelo fina za masažo lasišča v toplejših poletnih dneh, saj nas kokosovo olje kožo nekoliko hladi. Ta olja enostavno obožujem.

null

Niki Akaša Medvešček

Profesionalna maserka - Niki A. M. Sprostitvene tehnike in masaže

Sem maserka s preko 20 letnimi izkušnjami in se pri svojem delu trudim uporabljati najboljše naravne produkte, med katere nedvomno spadajo tudi olja MONOI TIKI iz Polinezije. Olja so kvalitetna, odlično mazljiva, kar pomeni manjšo (eko) porabo, s širokim izborom vonjav. Izbor vonja prepuščam strankam, tudi najmlajšim strankam, ki vedno brez izjeme izberejo Kokos. Koža po uporabi olja ostane voljna, vlažna in mehka in mmm dišeča.

null

Mojca Finžgar

Profesionalna maserka - MASAŽE, MARIJA FINŽGAR, S.P

Olja Monoi so lepo mazljiva, prijetnega vonja in se hitro absorbirajo v kožo. Zelo pomembno je tudi to, da ne puščajo neprijetnega vonja na oblačilih. Glede na osnovno sestavino kokosovega olja lahko za neproblematične kože nadomestijo tudi drage kozmetične izdelke. Za vsakodnevno nego toplo priporočam, koža je zelo hvaležna in nagradi z mehkobo in svežim videzom. Zelo lepo se obnesejo tudi pri profesionalni rabi za različne masaže.
Enostavno, ta olja moraš imeti rad.

Stekleničke s cvetom po mojem izboru

Redna cena 13,90€

Redna cena 27,80€

Redna cena 41,70€

Dodaj odgovor