Blog

Rimska kamilica

Rimska kamilica

Rimska kamilica (lat. Chamaemelum nobile) je nežna in pomirjujoča rastlina z več koristmi za zdravje odraslih, malčkov in dojenčkov. V prispevku pa se osredotočamo bolj na otroke in mlade mamice, saj toplo priporočamo, da je doma pri roki vedno hidrolat kamilice. Že stoletja namreč matere uporabljajo kamilico za pomiritev jokajočih otrok, zmanjšanje vročine, odpravo bolečin v ušesih in lajšanje bolečin v trebuščku. Pogosto kamilico zaradi svoje sposobnosti, da pomaga otrokom, ko so vznemirjeni, imenujemo tudi “mirni otrok”. S pripravo prsnih bradavic na dojenje pričnemo že v nosečnosti. Del te priprave je tudi čiščenje bradavic z hidrolatom rimske kamilice. Bradavice bodo tako odpornejše na morebitne poškodbe, ki nastanejo pri dojenju.

Preventiva za nosečnice – utrjevanje
prsnih bradavic

S pripravo prsnih bradavic na dojenje pričnemo že v nosečnosti. Del te priprave je tudi čiščenje bradavic z hidrolatom rimske kamilice. Bradavice bodo tako odpornejše na morebitne poškodbe, ki nastanejo pri dojenju.

Kamilico imenujemo tudi »mirni otrok«

Lajšanje kolik, plinov in prebavnih težav

Ob rojstvu otrok prebavni sistem še ni popolnoma razvit. Zato je povsem običajno, da v prvih mesecih življenja vaš otrok doživlja prebavne motnje, kot so kolike, plin, napihnjenost ali zaprtje. Kamilica je učinkovita za lajšanje teh težav in spodbujanje prebave pri otrocih zaradi svojih antispazmodičnih, protivnetnih in pomirjujočih lastnosti.

Uporaba hidrolata kamilice pri kolikah:

Pri dojenčku od treh tednov starosti  dalje, dodajte žličko hidrolata kamilice  v 1 dcl čaja komarčka. Otrok naj tako pripravljen čaj pije po požirkih čez dan.

Preventiva za nosečnice – utrjevanje
prsnih bradavic

Kamilica pomaga pomiriti razdraženo kožo, pordelost, srbenje in pogoste kožne bolezni pri dojenčkih. Zaradi bogate koncentracije flavonoidov ima hidrolat pomirjujoče in protivnetne lastnosti in je popolnoma primeren za občutljivo kožo dojenčkov. 

Za lajšanje draženja in rdečice: Sterilno kompreso iz gaze navlažite s hidrolatom kamilice in jo nanesite na kožo. 

Spodbujanje spanja in zmanjšanje tesnobe

Od rojstva vašega otroka je zelo malo verjetno, da boste imeli neprekinjeno spanje ponoči. Čeprav se cikli spanja dojenčkov razvijajo skozi mesece, so motnje spanja pogoste pri dojenčkih in imajo lahko različne vzroke: tesnobo, zobobol, strah pred temo, nočne more itd. Kamilica pomaga umiriti živčno vznemirjenost pri otroku, zato se po uporabi hidrolata kamilice otrok sprosti in s tem se kakovost njegovega spanja izboljša.

Uporaba:

  • Pred spanjem otroku privoščite sproščujočo masažo z mandljevim oljem, pomešanim s hidrolatom kamilice. Vzglavje posteljice pošpricajte s hidrolatom kamilice. Tako bo otrok med spanjem vdihaval vonj kamilice, ki ga bo pomirjal.

Če je otrok razdražen ali vznemirjen čez dan, hidrolat kamilice razpršite okoli njega.

Lajšanje otrokovih zobnih bolečin

Rast prvih zobkov je pogosto težak čas tako za otroka kot za starše. Kamilica je nežna in učinkovita naravna alternativa za lajšanje bolečin, nelagodja in razdražljivosti, povezanih z otroškimi zobmi. Zahvaljujoč protivnetnim, pomirjujočim in analgetičnim lastnostim pomaga zmanjšati bolečine in vnetja dlesni ter sprostiti otroka.

Uporaba:

V hladilniku ohladimo hidrolat kamilice, ki ga nato nanesemo na sterilizirano gazo. S tako narejenim obkladkom masiramo dlesni in notranjost ličk 2x do 3x na dan oziroma po potrebi.

Vnete in razdražene oči

Kamilica se lahko uporablja pri dojenčkih z vnetimi in razdraženimi očmi. Učinkovit je pri razbremenitvi oči in pomirjanju vnetja konjunktivitisa, ki povzroča srbenje oči. Njegova uporaba je zelo preprosta in varna za dojenčke. Samo očistite oči večkrat na dan s hidrolatom kamilice in po nekaj dneh bodo simptomi vnetja in razdraženosti oči zbledeli.

Pri hujši obliki vnetja oči pripravite obkladek iz sterilne gaze in hidrolata kamilice. Obkladek postavljajte na oči do 5 x na dan po 2 minuti.

Že stoletja matere uporabljajo kamilico za pomiritev jokajočih otrok, zmanjšanje vročine, odpravo bolečin v ušesih in lajšanje bolečin v trebuščku.  Pogosto kamilico imenujemo tudi  “mirni otrok” zaradi svoje sposobnosti, da pomaga otrokom, ko so vznemirjeni.

Skrbno izbran ekološki hidrolat kamilice Etnobotanika vam ponujamo v dveh različnih pakiranjih:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja