Aktualno

Si že našla SVOJEGA??

Kadar pogovor nanese na temo »Kateri šampon uporabljaš?« na koncu pogosto pridemo do zaključka, da kljub raznovrstni ponudbi še nismo našli šampona, ki bi izpolnil vsa naša pričakovanja.

naravni šampon za lase Harmony

Kaj pričakujete od šampona?

Reklame nam predstavljajo šampon kot čarobno palčko, ki bo z enim umivanjem rešila vse naše probleme z lasmi:

  1. obnovil bo suhe in poškodovane lase
  2. popravil bo razcepljene konice las
  3. preprečil bo mastenje las in lasišča
  4. lase bo naredil goste in sijoče, čeprav take nismo imeli nikoli
  5. prhljaj bo čudežno izginil in se nikoli več pojavil
  6. lasje bodo prenehali izpadati in postali močnejši, čeprav smo imeli vedno npr. tanke lase.

Žal ne obstaja šampon, ki bi zmogel zgoraj našteto, niti to ni njegov namen. Od kod izvirajo takšna nerealna pričakovanja? 

VEČ...

Ko stojimo pred dolgo polico raznovrstnih šamponov in ne vemo kateri šampon naj izberemo, se na koncu bodisi odločimo za tistega, ki ga v zadnjem času najpogosteje vidimo v reklamnih oglasih, bodisi za tistega, ki nam v tistem trenutku najbolj prijetno diši.
Reklamni oglasi nam servirajo hitro, enostavno in učinkovito rešitev za problem, ki ga žal šampon ne more rešiti. Oglaševalska industrija je tako močna, da nam je lažje, če verjamemo v tisto, kar je za nas enostavnejše in hitrejše- INSTANT REŠITEV.
To od nas ne zahteva nobenega vloženega truda, znanja in časa. Reklamni oglasi za šampone nas prepričujejo, da princ na belem konju (šampon) obstaja, mi pa vedno znova ugotovimo, da naš nakup še ni pravi in iščemo naprej.

Najprej opustimo nerealna pričakovanja do šampona, navsezadnje če logično pomislimo, ga imamo na lasišču le kakšno minuto in vendarle mogoče preveč pričakujemo od njega.

Kaj je glavna vloga šampona za umivanje las

Odgovor je nadvse preprost. Šampon je v prvi vrsti čistilno sredstvo za lase in lasišče. Njegov namen je, da odstrani odvečni sebum, v katerem so odmrli deli kože, ostanki znoja in bakterije.
Najpomembnejša naloga pri tem pa je KAKO in KOLIKO bo očistil lasišče!
Iščemo torej nežen a vendarle dovolj čistilen šampon. Če govorimo o princu na belem konju, nežen ampak vseeno z dovolj karakterja 🙂

Kako v poplavi ponudbe izberem pravega?

1.Korak – DOLOČI TIP SVOJEGA LASIŠČA?

Lasišče je najbolj kompleksen del naše kože. Na lasišču je v koži zasidranih 100.000 las. Družbo jim delajo žleze znojnice, ki izločajo znoj in žleze lojnice, ki izločajo maščobo.

VEČ...

Koža lasišča je prepredena s kapilarami in živčnimi končiči. Poleg tega je naše lasišče dom za mikrobe in bakterije, ki poskrbijo za uravnoteženo delovanje žlez lojnic in skupaj s sebumom ščitijo kožo pred vdorom škodljivih bakterij. Koža lasišča je zelo tanka in nima podkožja, zato potrebuje skrbno nego. Glavna naloga šampona je nežno, uravnoteženo ter hkrati učinkovito čiščenje.

Poznamo tri osnovne tipe lasišča; normalno, suho in mastno.

Tip lasišča določimo glede na stanje na lasišču.

  • Če nimamo nobenih težav in se nam lasišče ne zmasti prej kot v petih dneh, pravimo, da imamo normalno lasišče.
  • Če se nam lasišče zmasti že po 2 dneh po umivanju, to pomeni, da imamo mastno lasišče.
  • Če imamo zategujoč občutek na lasišču in opazimo mokast prhljaj, gre verjetno za suho lasišče.

2.Korak – KAKŠNI SO TVOJI LASJE?

Lasje so sestavljeni iz proteinov, proteini se vežejo v vlakna, vse skupaj pa ovija zunanji luskasti ovoj, ki ga imenujemo ovojnica lasu.

VEČ...

Ovojnica ščiti notranji vlaknasti del lasu, da le ta ohranja vlažnost, pigment in prožnost. Ovojnica je lahko bolj ali manj porozna in ima različno stopnjo vpojnosti. Zdrava ovojnica ni popolnoma gladka, zato se svetloba na njej lomi in daje vizualni efekt lesketanja.

Lasje so lahko: tanki, srednje debeli, debeli, skodrani, ravni ali valoviti.

Posebna kategorija so lasje barvani s sintetičnimi barvami.
Pri postopku barvanja s sintetičnimi barvami pride najprej do trajne poškodbe lasne ovojnice. To naredijo močno alkalne snovi (npr. Amonijev hidroksid), da omogočijo Vodikovemu peroksidu pot v osrednji vlaknasti del lasu, kjer domujejo pigmentne celice. Vodikov peroksid razbarva (poškoduje) pigmentne celice in pripravi podlago za novo barvilo. Ko se luske ovojnice odprejo, je las trajno poškodovan. Ovojnica je odprta in je ne moremo več zapreti. Las nima več zaščite in neprestano zgublja svojo naravno vlago. Vlaknasti del lasu je izpostavljen zunajim vplivom in počasi zgublja svojo prožnost. Barva se izpira, las se ne sveti in daje videz neurejenosti.

Šampon za barvane lase vam uničenih las od sintetičnih barvil ne more rešiti. Večjo moč pri tem imajo balzami za lase oz. hranljive maske. Ena izmed takšnih hranljivih mask je kombinacija ekološke Sene in Monoi olja.

3. Korak NAJ IZBIRAM MED EKOLOŠKIM ALI KONVENCIONALNIM ŠAMPONOM?

Ekološki šampon vsebuje sestavine, ki niso škodljive za naše zdravje in okolje. V kolikor smo ekološko ozaveščeni tu ne bo nikakršne dileme. Svojega organizma ne bomo izpostavljali kemikalijam, ki motijo delovanje naših organov in v odtok ne bomo spuščali snovi, ki obremenjujejo naše okolje.
Konvencionalni šamponi so cenovno resda ugodnejši, vendar vsebujejo sestavine, ki so lahko škodljive za naše zdravje in dokazano obremenjujejo naše okolje.

Najbolj pogoste škodljive sestavine, ki jih najdemo v konvencionalnih šamponih so:

VEČ...

Parabeni – najpogostejši konzervansi v kozmetiki v zadnjih 80-ih let.
Njihova naloga je preprečiti mikrobiološko kontaminacijo kozmetičnega izdelka. Najpogosteje uporabljeni parabeno so: metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben in benzilparaben.

Zaskrbljenost glede uporabe parabenov v kozmetiki je povzročila raziskava iz leta 1998, ki je odkrila, da imajo parabeni estrogensko aktivnost in da lahko vplivajo na razvoj karcinoma dojke. Drugo področje raziskovanja o vplivu parabenov je področje moških reproduktivnih organov (število spermijev) in njihov vpliv na moško plodnost. Kljub številnim raziskavam od leta 1998 naprej si strokovnjaki še niso enotni glede njihovega vpliva na človekovo zdravje. Evropska Komisija v svoji Uredbi o sestavinah v kozmetičnih proizvodih dopušča uporabo parabenov v koncentraciji 0,4%. Leta 1996 so okoljevarstveniki odkrili koncentracijo parabenov v pitni vodi. Ugotovili so, da jih čistilne naprave ne morejo popolnoma odstraniti iz odpadnih voda. Parabeni v vodi reagirajo s prostimi radikali klora in tako nastanejo klorirani parabeni. Klorirani parabeni so mnogo bolj stabilni in odpornejši od čistih parabenov. Zato jih je zelo težko odstraniti iz okolja. Raziskave o vplivu parabenov v pitni vodi se nadaljujeo. Znanstvena sfera še vedno ostaja močno razdeljena glede mnenja o škodljivosti parabenov v kozmetiki.

Sulfati – agresivni penilci
Najpogosteje se v kozmetiki uporablja natrijev lauril sulfat (SLS) in natrijev lauret sulfat (SLES). Proizvajalci kozmetike jih naravnost obožujejo zaradi nizke cene in visoke učinkovitosti. Vendar ta njihova t.i. visoka učinkovitost iz lasišča odstrani preveč sebuma, draži lojnice in izsuši kožo lasišča, kar povzroči prekomerno mastenje in alergijske reakcije na lasišču.

Umetni parfumi oz. sintetične dišave
Pod tem imenom se skriva več kot 3000 različnih spojin, od katerih so mnoge škodljive za naše zdravje in okolje. Sintetične dišave so dodatek, ki šamponu dajejo “prijeten” vonj. Med njimi npr. najdemo škodljive aldehide (otežujejo dihanje) in pa toluen (neurotoksin, ki moti funkcije jeter, ledvic, srca in možganov).

Alkohol – draži lojnice in suši kožo lasišča. Alkohol izsuši kožo (ne samo na lasišču, tudi drugod na telesu). Ker pa je koža na lasišču zelo tanka in občutljiva je tu učinek alkohola še močnejši. Posledica izsušenega lasišča je, da lojnice podivjajo ali pa porušimo pH zaščito lasišča.

KVALITETEN EKOLOŠKI ŠAMPON vsebujejo takšne penilce, ki so nežni in hkrati učinkoviti, se pravi takšni, da odstranijo ravno toliko sebuma, kolikor je potrebno za normalno delovanje lasišča.

4. Korak – pH VREDNOST ŠAMPONA

Lasišču in lasem ustreza rahlo kislo okolje. Kislost lasišču služi kot ščit pred bakterijami in glivicami ter omogoča žlezam lojnicam uravnoteženo delovanje. V takem okolju je odnos med bakterijami na lasišču uravnotežen, kar je pogoj za zdravo lasišče.

VEČ...

Če uporabljamo šampone z višjo pH vrednostjo, ostane naše lasišče brez naravne zaščite, odnos med bakterijami se poruši, kar se pokaže najprej kot srbenje. S pogostim praskanjem lasišča, poškodujemo tanko kožo, kjer se pričnejo pojavljati drobne ranice.

Kislost kot rečeno zelo odgovarja tudi našim lasem. Že naše mame in babice so vedele, da bodo lasje bol svetleči, če jih bodo splaknile z mešanico vode in jabolčnega kisa. Če po drugi strani lase redno umivamo s preveč alkalnim šamponom se luske na ovojnici las odprejo. Las na dolgi rok izgubi sijaj in postane lomljiv.

Osnovni namen šampona je čiščenje lasišča in las. Pomembno je, da so penilci neagresivni in da je pH vrednost rahlo kisla. Le tak šampon nam zagotavlja hkrati nežno in temeljito čiščenje.

Energijsko informiran šampon Harmony

naravni šampon za lase Harmony

Po 3-treh letih intenzivnega raziskovanja nam je skupaj s formulatorji naravne kozmetike uspelo pod našo slovensko blagovno znamko Etnobotanika® razviti edinstven ekološki šampon HARMONY®. Izdelek je plod našega 10 letnega profesionalnega delovanja na področju naravne nege las.

naravni šampon za lase Harmony letak
naravni šampon za lase Harmony letak

1. EKOLOŠKE SESTAVINE – ekološko certificiran izdelek, ki ima 97,5 % sestavin naravnega izvora

2. PLOD SLOVENSKEGA ZNANJA – šampon je 100 % zasnovan in pakiran v Sloveniji

3. ENERGIJSKO INFORMIRAN – močan afriški Adinkra simbol energijsko informira vsebino

VEČ O ADINKRA SIMBOLU...

adinkra
Afriški energijski simbol OSRAM NE NSOROMMA (Mesec in Zvezda). Simbol ljubezni in zvestobe ki izžareva energijo harmonije in s svojo vibracijo informira vsebino izdelka. Adinkra je najmočnejši Afriški simbol. Afričanke so najbolj strastne negovalke svojih las. Najprej zaradi same strukture lasu, ki je pri njih žimast na otip, potem pa tudi zaradi neprestane izpostavljenosti soncu. Tradicionalno znanje afriških žensk o negi las je najbogatejše na našem planetu. Iz Afrike izvira veliko tradicionalnih frizur, najbol poznana je spletanje kitk. Pri njih nega las ni samo neko fizično opravilo ampak tudi duhovno. Med nego las, še posebej med spletanjem v kitke, se potopijo v meditativno stanje, kjer v kitke vpletejo dobre želje in izreke za osebno zaščito.

53,70 Dodaj v košarico

Šampon Harmony je primeren za vse tipe las in lasišča. Ključ je v harmoniji sestavin, ki delujejo dovolj čistilno in hkrati  blagodejno na naše lasišče.  

OPOMBA: POSEBNA PONUDBA VELJA samo na strani www.etnobotanika.eu in se izključuje z ostalimi znižanji cen (kode za popust, pobarvanke..).

Dodaj odgovor