Blog

Amla

rastlina amla

Ajurvedska rastlina št. ena *Amla*

amla skica

Emblica officinalis

Priča smo hladni pomladi in komaj čakamo, da bomo kaj kmalu odložili topla oblačila in oblekli kaj bolj lahkotnega 🙂

Da bi bili lahko zadovoljni z izgledom svoje kože, jo je potrebno ponovno nahraniti.  V hladnejših mesecih je koža namreč izgubila precej svoje vlažnosti in prožnosti. Pri tem bo vaši koži ekološko ajurvedsko amlino olje nedvomno v pomoč. Obenem pa je odličen preparat za revitalizacijo lasišča in las.

Kaj je Amla?

Amla je nizko drevo, ki obrodi kosmulji podobne plodove, zato jo na zahodu imenujemo Indijska kosmulja. Indijci jo imenujejo Amalaki. Zaradi dobrodejnih učinkov na delovanje notranjih organov, kože in lasišče jo v ajurvedski medicini uporabljajo že tisočletja. Na zahodu najbolj poznan pripravek z amlo je Triphala. Plodovi so bogat vir vitamina C, kar amli daje visoko antioksidativno moč, poleg tega pa vsebuje še Kalij, Železo, Magnezij, Kalcij, Vitamin A, Vitamin B6 in veliko peptidov.
V naši liniji Etnobotanika vam Amlo ponujamo v dveh različnih oblikah, v hladno stiskanem sezamovem olju in v prahu.

Ekološko hladno stiskano AMLINO OLJE (100 ml)

Plod amle vsebuje 80% vlage, zato iz njega ne moremo stisniti olja, ampak le tekočino. Jo pa lahko maceriramo v baznih oljih kot sta kokos in sezam. Nekateri proizvajalci pri tem postopku uporabljajo mineralna olja, zato vas opozarjamo, da pozorno preberete deklaracijo, ki je nalepljena na proizvodu. Izbira baznega olja je pomembna, saj lahko učinkovitost amle okrepi ali pa izniči. Etnobotanika ponuja ekološko hladno stiskano sezamovo olje, ki močno poveča učinkovanje amle Za antiseptično delovanje pa je maceratu dodano tudi eterično olje evkaliptusa.

 

Kako amlino olje deluje na našo kožo?

1. Preprečuje infekcije in krepi imunski sistem kože
2. Gladi gube in pomladi kožo
3. Preprečuje nastanek starostnih peg
4. Močno vzpodbudi prekrvavitev

Kako amlino olje deluje na lasišče?

1. Preprečuje izpadanje las in jača lasne korenine
2. Preprečuje prezgodnje sivenje las
3. Deluje proti prhljaju
4. Blaži vnetja in razjede na lasišču

Kako uporabljamo Amlino olje?

Kdaj v praksi uporabimo amlino olje in kdaj amlo v prahu?

Amlino olje je namenjeno:

– vsakodnevni uporabi na obrazu in telesu;
– 1 x tedensko na laseh in lasišču, kot podpora pri poživitvenih oblogah z amlo v prahu.

Amlino olje je macerat sezamovega olja in amle z dodatkom eteričnega olja evkaliptusa, ki v primeru blažjih težav delujejo negovalno. Pri večjih težavah z lasiščem pa je potrebna kombinacija amle v prahu in amlinega olja.

Ker je ekološki prah amle bolj koncentriran, se v praksi uporablja za:

1. poživitvene obloge las in lasišča, ki se nanašajo 1 x tedensko 6 tednov zapored
2. protivnetne, poživitvene in »anti- age« obrazne maske
3. napitek oz. dodatek sadno-zelenjavnim sokovom za dvig imunskega sistema

Povzetek o uporabi ekološkega Premium amlinega olja Etnobotanika:

Kaj je AMLA?

Amla je nizko drevo, ki obrodi kosmulji podobne plodove, zato jo na zahodu imenujemo Indijska kosmulja. Indijci jo imenujejo Amalaki. Zaradi dobrodejnih učinkov na delovanje notranjih organov, kože in lasišča jo v ajurvedski medicini uporabljajo že tisočletja.

Kako uporabljamo Amlino olje na obrazu?

Amlino olje na obrazu uporabljamo samostojno ali kot dodatek k kremi. Kožo telesa naoljimo ½ ure pred toplo kopeljo. V topli vodi ostanemo od 15 do 20 minut. Takrat bo amlino olje poleg nege delovalo tudi kot močan razstrupljevalec kože.

Kako uporabljamo Amlino olje na lasišču?

Na lasišču ga uporabljamo za čiščenje lasišča 1x tedensko, pred umivanjem las. Lasišče natremo s toplim oljem in ga z nežnimi krožnimi gibi vmasiramo. Pustimo ga delovati vsaj 1 uro in nato lasišče umijemo.

Kako amlino olje deluje na kožo?

Amljino olje na koži preprečuje infekcije in krepi imunski sistem kože, gladi gube in pomladi kožo. Dokazano preprečuje nastanek starostnih peg in močno vzpodbudi prekrvavitev.

Kako amlino olje deluje na lasišče?

Amljino olje na lasišču preprečuje izpadanje las in jača lasne korenine. Prav tako preprečuje prezgodnje sivenje las ter deluje proti prhljaju in blaži vnetja in razjede na lasišču.

One thought on “Amla

Dodaj odgovor