Blog

Ekološki hidrolati Etnobotanika®

Ko se duša, um in telo ponovno povežejo.

Človek je bil v preteklosti povezan z naravo in je v njej vedno našel rešitve za svoje zdravstvene težave. Skozi tisočletja se je učil, preizkušal in odkrival, katera rastlina mu najbolj učinkovito pomaga pri lajšanju zdravstvenih tegob. V širšem smislu govorimo o etnobotaniki (etnologija – narodoslovje in botanika – rastlinoslovje), ki je znanstvena veda o odnosih med ljudmi in rastlinami. V ožjem smislu pa gre za fitoterapijo, ki pomeni zdravljenje bolezni in motenj počutja z rastlinami.

Prednosti hidrolatov v primerjavi z eteričnimi olji

Hidrolati so nežnejši del aromaterapije, kljub temu pa so se njihove terapevtske lastnosti izkazale za zelo učinkovite. Vsebujejo vse vodotopne sestavine rastlin, ki jih naše telo lahko hitro absorbira. Eterična olja so na drugi strani veliko močnejša, zato je pri njihovi uporabi potrebna večja previdnost, saj v praksi lahko pogosto prihaja do preobčutljivosti oz. v nekaterih primerih tudi do kontraindikacij s sintetičnimi zdravili kot tudi nekaterimi zdravstvenimi stanji (epilepsija, astma, visok pritisk ipd).

Ko se duša, um in telo ponovno povežejo

Zakaj hidrolati Etnobotanika?

Hidrolati so »nežni del« aromaterapije, ki je ena izmed najstarejših vej fitoterapije. Aromaterapevtski pripravki so eterična olja in hidrolati. Posebnost aromaterapije je, da holistično (celostno) deluje na človeško telo. Vzpostavlja se ravnovesje med delovanjem psihe in fizičnega telesa.

Posebnosti ekoloških hidrolatov Etnobotanika

Etnobotanika hidrolati so produkt parne destilacije, ki je bila izvedena z manjšo temperaturo in z nižjim tlakom pare ter s podaljšanim časom destilacije. Vse to z namenom, da bi se vse vodotopne sestavine lahko izločile iz rastlinskega materiala. Takšni hidrolati so tudi od 3 do 5 krat bolj koncentrirani v primerjavi z drugimi komercialnimi cvetnimi vodicami na trgu. Posledično so hidrolati Etnobotanika zelo aromatični in posedujejo večji aromaterapevtski učinek. Ekološko vzgojene rastline, ki so pravilno pripravljene za destilacijo, so ključen dejavnik za kakovost hidrolata. Če rastline med vzgojo tretiramo s pesticidi in z umetnimi gnojili ali pa je rastišče na območjih, kjer je nevarnost izpustov težkih kovin, bo hidrolat posledično lahko vseboval pesticide in težke kovine. Uporaba takšnih hidrolatov predstavlja nevarnost vnosa teh škodljivih snovi v naše telo, zato je še kako pomembno, da imajo tovrstni izdelki VERODOSTOJEN EKOLOŠKI CERTIFIKAT. Parna destilacija rastlin poteka v destilatorjih iz nerjavnega jekla, kar predstavlja prvi korak k mikrobiološki neoporečnosti hidrolatov. Dodatno na tem mestu velja poudariti, da vsako destilacijo na koncu tudi preventivno mikrobiološko pregledujemo. Ker hidrolatom dodajamo izključno ekološki konzervans, se lahko uživajo tudi kot dodatki v kulinariki in pri aromaterapevtskih metodah zdravljenja.

NAČINI UPORABE HIDROLATOV

 • Čistilo za obraz: Zjutraj in zvečer s kozmetično blazinico očistite obraz.
 • Pršilo za obraz: Zaprite oči in rahlo razpršite obraz kot dnevno osvežitev. Hidrolat hranite v hladilniku za dodatno hlajenje kože.
 • Razpršilo za lase: Razpršite po laseh in lasišču ter rahlo vmasirajte. Ne izpirajte z vodo.
 • Deodorant ali nežen parfum: Razpršite pod pazduhami ali na ostala mesta po telesu.
 • Obrazna maska: Hidrolat kot tekočino uporabite pri pripravi obrazne maske.
 • Dodatek h kopelim: Enostavno dodajte hidrolat v vašo kopel.
 • Razpršilo za noge: Razpršite po podplatih proti neprijetnemu vonju ali samo za osvežitev.
 • Aromatična masaža: Razpršite hidrolat po koži, preden začnete z masažo.
 • Pomoč pri meditaciji in umiritvi: Razpršite po prostoru, obrazu, telesu ali uporabite v difuzorju.
 • Naravna dišava za perilo: Po potrebi razpršite po odeji, blazini ali oblačilih.
 • Osvežilec zraka v avtu: Razpršite po notranjosti avtomobila.
 • Aromatično nadomestilo v domači kozmetiki: Vodo nadomestite s hidrolatom.
 • Dodatek v kulinariki: Poiščite svoj najljubši recept pijače ali jedi, ki jo lahko obogatite s hidrolatom.

Ekološki hidrolat vrtnica

Vrtnica ima omamno sladko, rožnato aromo svežih cvetov vrtnic, ki se odpirajo v zgodnjem poletju. Edinstven vonj hkrati poživlja in pomirja. Povezujemo jo predvsem z žensko in srčno čakro. Njena vibracija nas usmerja na “poliranje” svoje osebnosti do popolnega sijaja ter k sinergiji duše in telesa. Ugodno deluje pri pomankanju lastne vrednosti, samokritičnosti, samosabotažah in pri zatiranju lastnih čustev. Uporabite jo, ko se počutite prizadeti ali kadar vas prevzamejo močna čustva (npr. žalovanje ob izgubi). Razpršite ga po srčni čakri in vtrite v smeri urinega kazalca, saj spodbuja ljubezen do samega sebe.

Hidrolat vrtnice uporabite, kadar se počutite prizadeti ali kadar vas prevzamejo močna čustva.

Ekološki hidrolat vrtnica

Ekološki hidrolat vrtnica Etnobotanika

Ekološki hidrolat kamilica

Kamilico so v mnogih starodavnih religijah povezovali z božanstvom sonca. Ta marjetici podobna roža je sinonim za univerzalno ljubezen, zato je med najbolj znanimi pripravki za blaženje stresa oz. za pomiritev. Velja za eno najbolj varnih zelišč, zato je prava izbira za dojenčke, otroke ali občutljivejše osebe nasploh. Razvija našo lastno svobodo mišljenja in nas spodbuja k sprejemanju drugačnosti. Je torej podporna, negovalna in osredotočena na humanost, spoštovanje soljudi oz. življenja nasploh.

Hidrolat kamilice pomirja, sprošča in uspava. Še posebej bo koristil deloholikom, hiperaktivnim otrokom in dojenčkom.

Ekološki hidrolat kamilica

Ekološki hidrolat kamilica Etnobotanika

Ekološki hidrolat rožmarin

Rožmarin je splošno znan kot kulinarično zelišče, manj pa je znano, da so ga stari grški učenjaki uporabljali za izboljšanje spomina pred izpiti. Usmerja nas k učenju, razumevanju in povezovanju vzroka in posledice. Razvija naš um in širše razumevanje o delovanju sveta.

Hidrolat rožmarina ugodno deluje v primeru pretirane introvertiranosti, depresijah, konfliktnih situacijah, čustvenih blokad ter v primeru strahu pred spremembami.

Ekološki hidrolat rožmarin

Ekološki hidrolat rožmarin Etnobotanika

Ekološki hidrolat žajbelj

Žajbelj spada v rod Salvia, kar pomeni “rešiti”, in ni presenetljivo, da ima to zelišče dolgo zgodovino uporabe. V keltskem izročilu je žajbelj predstavljal modrost, ki velja za najvišjo stopnjo znanja v duhovnem svetu. Pomaga nam pri prepoznavanju življenjskih resnic in ustvarja sožitje med našimi in ostalimi interesi ljudi.

Hidrolat žajblja godno vpiva na našo samorealizacijo, razvija duhovne veščine ter pospešuje naš duhovni razvoj ter tako daje našemu življenju večji smisel.

Ekološki hidrolat žajbelj

Ekološki hidrolat žajbelj Etnobotanika

Ekološki hidrolat poprova meta

Celotna rastlina ima pikanten, aromatičen vonj in okus. Povezujemo jo z “izzivom” kot duhovno kvaliteto, ki nam omogoča rast in razvoj naše zavesti. Ko se v življenju uspavamo, nam vibracija meta deluje kot dramilo za ponovno povezavo s seboj. Usmerja nas v center naše biti, kjer začutimo pomembne odgovore za naše življenje. Pomaga nam pri osredotočenju, ugodna vpliva proti neodločnosti in občutku nestabilnosti in dezorientacije. Telo, um in duša vam bodo hvaležni za svež val navdušujoče osvežitve.

Hidrolat poprove mete stimulira levo polovico možganov in spodbuja jasno mišljenje ter koncentracijo, priporočljiv je za miselno obremenjene ljudi.

Ekološki hidrolat poprova meta

Ekološki hidrolat poprova meta Etnobotanika

Hidrolat, hidrosol, rožna ali cvetna vodica?

Za hidrolate se v aromaterapevtskih krogih uporablja več različnih sopomenk oz. nazivov. Najstarejši med njimi je »rožna vodica«. Ta naziv je star več tisoč let, ko so prve razvite civilizacije destilirale le dišeče cvetove vrtnic, jasmina itd. Danes je ta naziv pomanjkljiv, ker ne destiliramo več samo cvetov, ampak izbiramo tudi preostale dele rastlin, glede na koncentracijo zdravilnih substanc, ki jih rastline v teh delih ustvarijo. Naziv hidrosol izvira iz dveh latinskih besed: Hydro – voda in sol – solution, kar v prevodu pomeni vodna raztopina. Hidrolat izhaja iz latinske besede Hydro – voda in latte – mleko, kar v prevodu pomeni »mlečna voda«. Pri parni destilaciji rastlin na začetku procesa destilacije nastane tekočina, ki je bolj mlečne barve.

Parna destilacija rastlin

Za parno in vodno destilacijo rastlin uporabljamo napravo, ki jo imenujemo destilator. V destilatorju skozi izbrani rastlinski material spustimo vročo paro, ki izloči in nase veže aromatične hlapljive snovi iz rastlinskega materiala. Nato para potuje preko hladilne cevi, kjer se ohlaja in utekočini. Na koncu procesa destilacije dobimo dva produkta: hidrolat in eterično olje. S parno destilacijo iz rastline povlečemo praktično vse sestavine.

Hidrolat

Vodna raztopina, kjer so raztopljene aromatične hlapne spojine rastlin.

Eterično olje

V olju so skoncentrirane vse ne-vodotopne sestavine rastline in plava na površini hidrolata. Oddvojimo ga s pomočjo separatorja. Eterična olja veljajo za najdragocenejše sestavine rastlin.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu hidrolatov?

1. Ekološki certifikat: S parno destilacijo praktično iz rastline povlečemo vse hlapne aromatične spojine. Če rastline niso bile ekološko vzgojene, se v njih lahko nahajajo pesticidi in težke kovine, ki pri postopku parne destilaciji preidejo v hidrolat in eterično olje. Uporaba takih proizvodov je lahko zelo škodljiva za naše zdravje.

2. Konzervansi in dodatki Pred nakupom hidrolata skrbno preberite sestavine izdelka. Pomembno je, da poleg hidrolata in ekološkega konzervansa, ni nobene druge dodatne sestavine izdelka. Poleg tega se kakovost hidrolatov ugotavlja s pomočjo laboratorijskih analiz. Kakovosten hidrolat je avtentičen, z ničemer mešan in točno tak, kot je pritekel iz destilatorja – izviren in naraven.

3. Način destilacije Odločitev, kateri je glavni produkt destilacije (eterično olje ali hidrolat) odločilno vpliva na terapevtsko vrednost hidrolata.

Znanje o zdravilnih učinkovinah posameznih rastlin se je razvijalo z razvojem civilizacije človeštva. Vsaka civilizacija pa je razvila znanja o zdravilnih rastlinah s svojega geografskega področja. Rastlinski zdravilni pripravki so pripravki, ki jih uporabljamo za lajšanje različnih zdravstvenih tegob. Do izuma penicilina in sintetičnih zdravil so ljudem bili na voljo le ti pripravki. Rastline ustvarijo svoje zdravilne učinkovine v listih, cvetovih in koreninah. Te dele rastlin potem naprej uporabljamo v različnih predelanih stanjih (sveži, posušeni, namakani v alkoholu, medu, sladkorju ali olju). Vsi ti pripravki so danes predmet proučevanja nove znanstvene veje, ki se imenuje ETNOBOTANIKA.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja