Blog

Kako različno vreme vpliva na naše lase?

Da bi razumeli posledice različnih vremenskih razmer in temperatur na naše lase, moramo najprej poznati sestavo las. 

Lasje so večinoma sestavljeni iz trdih beljakovin, imenovanih keratin. Keratin najdemo tudi v nohtih in koži. Keratin se tvori iz molekul aminokislin. Vsak las je sestavljen iz lasnega mešička, osrednjega vlaknastega dela in lasne ovojnice. Lasni mešiček je del las pod kožo in tam dejansko pride do nove rasti las. Dno lasnega mešička, imenovano čebulica, vsebuje izvorne celice, ki proizvajajo lasno ovojnico. Lasna čebuljica prejema prek tesne mreže krvnih žil v lasišču potrebna hranila za rast las. Lasni mešiček vključuje tudi lojnico, ki proizvaja sebum (olje), ki ohranja lase in lasišče navlaženo.

Lasje so sestavljeni iz proteinov, proteini se vežejo v vlakna, vse skupaj pa ovija zunanji luskasti ovoj, ki ga imenujemo ovojnica lasu. Ovojnica ščiti notranji-vlaknast del lasu, da le ta ohranja vlažnost, pigment in prožnost.

Kaj se dogaja z lasmi pozimi v mrazu?

Ko je hladno, že mraz sam lase naredi neprožne in lomljive. Poleg tega je v zraku polno smoga, ki se »prilepi« na lase. Naslednji negativen vpliv povzročijo oblačila iz sintetičnih materialov, ki ustvarijo statično elektriko in jo prenašajo naprej na lase. Tako se na površini lasu ustvari statična elektrika, ki najprej vidno preprečuje urejeno frizuro, v ozadju pa se dogaja škodljivo odpiranje lusk lasnih ovojnic. V stanovanjih je pogosto zelo suh zrak, zunaj pa veliko vlage in megle. Na vlažnem lasje absorbirajo vlago in nabreknejo tudi do 10 % ter tako postanejo občutljivi za poškodbe. Če k temu dodamo še pokrivala in kape, ki ustvarjajo prekomeren razvoj bakterij na lasišču, imamo dovolj razlogov, da vsaj 2 x letno naredimo temeljito in globinsko obnovo las.

Kako poletje in vročina vplivata na lase? 

Sonce s svojimi UV ŽARKI in morska voda s svojo alkalnostjo poškodujeta ovojnico lasu. Luske, ki bi v normalnem stanju morale biti zaprte (kot v primeru storža na drevesu), se v tem primeru odprejo in las začne izgubljati vlago in maščobo. 

Kot posledica so naši lasje po poletju pusti in trdi, se ne svetijo, konice pa so razcepljene. Lasje, ki so barvani s sintetičnimi barvami za lase pa poleg tega tudi izgubijo večji del svoje barve – po domače pravimo, da lasje »abšlesajo«.

lasje micro

Kako lahko varno, učinkovito in na naraven način obnovimo lase v 4ih korakih?

Odgovor je v naravi. Rastlinski svet nam ponuja najučinkovitejše rešitve. Za vas smo izbrali nekaj najbolj učinkovitih metod, da bodo vaši lasje zopet zaščiteni, zdravi in sijoči. 

TO DO

1. KORAK: Oljenje las z Monoi kokosovim oljem

Priporočamo enega izmed spodnjih načinov uporabe Monoi olja za obnovo las

– KOT BALZAM: Monoi olje kot balzam za konice las. Kapljico Monoi olja kanemo na vlažne dlani in jo s krožnimi gibi porazdelimo med dlanmi. Nato z dlanmi nežno vtremo olje v konice MOKRIH las.
– KOT MASKA ZA OBNOVO LAS: Monoi olje izdatno nanesemo na celotno dolžino las (lasje v tem primeru niso mokri), pustimo delovati čez noč. To ponovimo 1 x tedensko oz. dokler čutimo potrebo po tem.

Kako izbrati pravi vonj zase?

1. Tiare:
Edinstven vonj, poln senzualnosti. Če želimo občutiti Tahiti, potem je ta vonj prava izbira za nas.
Roža Tiare ali Tahitijska Gardenija je poznana kot roža naklonjenosti, njen vonj deluje na libido in ga dviguje.
2. Ylang Ylang:
Zelo prijeten eksotičen vonj, ki zmanjšuje napetost in stres, jača živčni sistem, znižuje krvni talk, blaži depresijo, nespečnost in anksioznost.
3. Sandalovina:
Je trpek moški vonj. Prebuja življensko energijo , jača srce, želodec in jetra ter čisti auro. Pospešuje venski pretok krvi in delovanje limfe.
4. Vanilija:
Izrazito sladek vonj, ki sprošča mišice in napetost, uravnava hormonsko stanje v telesu, preprečuje stres.
5. Kokos:
Nevtralen vonj primeren za otroke in odrasle obeh spolov.

2.KORAK: Umivanje las z ekološkim negovalnim šamponom

Pri umivanju ima ekološki in Energijsko informiran šampon Harmony predvsem zaradi Aloe Vere in eteričnih olj izjemno vlažilno moč in s tem še podpre delovanje oljenja las oz. celovite obnove las po poletju.

3. KORAK: Globinska maska za nego suhih las

 Močno zaščito v obliki rastlinske obloge priporočamo vsaj 2 x letno, pripravimo pa jo na sledeč način:

– 50 gr ekološke Sene Etnobotanika v prahu
– 150 ml ekološkega Damaščanska vrtnica
– 1 jušna žlica Monoi olja po izbiri.

Vse sestavine med seboj pomešamo v gladko zmes in jo nanesemo na dolžino las. Lase ovijemo s prozorno folijo za živila in pustimo delovati 1 uro. Pomoč pri nanosu zmesi najdete v videu tukaj.
Nato si lase umijemo z ekološkim šamponom Harmony. Po umivanju las si na mokre lase razpršite ekološki hidrolat Damaščanska vrtnica, ki bo poskrbel za zdravo lasišče ter navlaženost in izjemen lesk las

TO DO

Dodaj odgovor