Aktualno

10 ZLATIH PRAVIL pri umivanju las

1. Voda naj bo telesne temperature – bolje hladna kot vroča. Vroča voda izsuši kožo lasišča in draži lojnice, da izločajo več maščobe.

2. Lase pred šamponiranjem popolnoma zmočite. Da bo šampon učinkovito odstranil umazanijo iz vaših las, morajo lasje biti popolnoma mokri. Če med lasmi ostanejo otočki suhih las, šampon ne bo mogel popolnoma opraviti svojega dela. Poleg tega boste porabili več šampona, kot bi bilo to potrebno.

3. Šampon najprej stisnete na dlan, ga porazdelite med obema dlanema in nanesete na lasišče. Lasišče je namreč mastno in potrebuje več čistilne pene. 

4. Lasišče masirajte z nežnimi krožnimi gibi in šampon pustite delovati na njem 1 minuto. Koža na lasišču je tanka in občutljiva ter nima podkožja. Napeta je na lobanjo in prepredena s kapilarami in živčnimi končiči. Grobo drgnjenje bi jo poškodovalo.

5. Če je vaše lasišče mastno, šamponiranje ponovite. Veliko količino sebuma je težko odstraniti samo z enim šamponiranjem. Priporočljivo je, da si mastno lasišče našamponirate dvakrat. Pri drugem šamponiranju boste opazili obilnejše penjenje, kar je dokaz, da je maščoba na lasišču odstranjena.

6. Šamponiranje po dolžini las ni potrebno. Prah, ki se je prilepil na vaše lase iz zraka, odstrani že pena, ki ostane od šamponiranja lasišča in pri izpiranju steče po laseh.

7. Lase in lasišče dobro splaknite. Pri splakovanju šampona bodite temeljiti. Ostanki šampona bi dražili lasišče, lase pa naredili bolj lepljive in dovzetnejše za umazanijo iz zraka.

8. Lase nežno popivnajte z brisačo. Lasje imajo higroskopične lastnosti. To pomeni, da v vodi nabreknejo. Proteini v lasu so povezani v vlakna. Vlakna pa tvorijo vodikove, solne in žveplove vezi. Molekule vode se medsebojno privlačijo in cepijo vodikove vezi. Las nabrekne in postane veliko bolj občutljiv za mehanske poškodbe. Ko je las suh, se vodikove vezi zopet vzpostavijo in las ni več tako občutljiv na mehanske poškodbe.

9. Nanesite ekološki regenerator in ga pustite delovati najmanj 5 minut. Regenerator potrebuje svoj čas, da zazna in popravi poškodbe na laseh. Še bolj učinkovit bo, če boste lase ovili v toplo brisačo, počakali vsaj 5 minut in nato lase splaknili s hladno vodo.

10. Lase in lasišče popršite s hidrolatom rožmarina ali hidrolatom žajblja. Hidrolat je dragocen rastlinski izvleček, ki nastane pri parni destilaciji rastlin. Vsebuje vse vodotopne rastlinske učinkovine in je blago pH kisel. Na lase in lasišče bo deloval kot blagodejen poživitveni tonik. Lasje bodo mehki, svetleči in se bodo lažje oblikovali v pričesko.

KAKO POGOSTO NAJ UMIVAM LASE?

Tanki in mastni lasje.
Ljudje s tankimi in redkimi lasmi imajo večen problem z mastnimi lasmi. Njihove lojnice čisto normalno izločajo sebum. Vzrok je le v sami strukturi lasu. Tanek las nase hitro veže maščobo in če lasje niso gosti zaradi obtežitve padejo na lasišče. To izgleda neurejeno oz. kot bi se lasje na lasišče prilepili. Tak las je tudi težje oblikovati v pričesko. Ne preostane nam nič drugega, kot da lase pogosto umivamo. Za takšno vrsto las je potrebno izbrati blag ekološki šampon, ki ne bo dražil lasišča. Če je šampon preagresiven, bo lasišče še bolj izločalo maščobo.

Skodrani lasje
Skodrani lasje so v veliki večini suhi. Umivanje skodranih las je ponavadi enkrat tedensko. Pomembno je, da šampon vsebuje tudi negovalna olja (naš šampon Harmony npr. vsebuje Monoi olje), ki skodran las navlažijo in mu povrnejo sijaj in mehkobo.

Močnejši/debelejši lasje
Če z lasmi in lasiščem nimate nobenih težav, lase umivajte enkrat do dvakrat tedensko.

Posebno pozornost je potrebno nameniti sestavinam v šamponu, kadar si morate lase umivati pogosteje ( hitro mastni in tanki lasje, športniki, znojenje poleti) . Tokrat je še bolj pomembno, da šampon ne vsebuje agresivnih penilcev (npr. sulfati) in alkohola.

Vse zgoraj navedeno in še več,  smo imeli v mislih, ko smo razvijali in snovali  naš lasten slovenski ekološki šampon.

Več informacij o energijsko informiranem šamponu Harmony najdete na povezavi spodaj:

Dodaj odgovor