EKOLOŠKA KANA ZA LASE

(4 mnenja strank)

14,90 

KANA KOT POPOLNA NARAVNA BARVA ZA LASE

Kana je rastlina, ki v svojih listih proizvede rdečkasto barvilo Lavson, ki se uporablja za naravno barvanje las.

Da bi dobili različne barvne odtenke las, se odlično kombinira z ostalimi rastlinskimi barvami kot so INDIGO, SENA, AMLA, HIBISKUS.

100 % ekološka kana v “body art” kvaliteti:

– lasem daje lesk

– trajno obarva vaš las

– učinkovito in trajno prekriva sive lase

– spodbuja rast las

– preprečuje nastanek prhljaja na lasišču

– ima hladilni učinek na lasišče

Šifra: SGI030 Kategoriji: , Oznaka:
Opis
 • naravna kana s kontroliranim poreklom
 • ekološko certificiran izdelek
 • trikrat presejan prah, kar se označuje kot najvišja »body art« kakovost rastlinskega prahu

Naravna kana za lase je najbolj naravno barvilo za lase.

Mlade liste kane se ročno oberejo in posušijo ter nato s posebnimi mlini hladno zmeljejo v prah. Prah se skupaj s z vodo oz čajem pripravi v jogurtu podobno zmes, katero nanesemo na lase oz. lasišče.

Npr. v kombinaciji s SENA in INDIGO daje kana različne odtenke rjave barve. Dodatek AMLE in INDIGO k kani daje kavne odtenke las brez rdečega pigmenta. Po drugi strani intenzivnejši rdeč odtenek las dosežemo če kani dodamo HIBISKUS.

Opozorilo: naravna kana vsebuje samo oranžno rdečo barvo, zato bodite pozorni, ko vam nekdo ponuja t.i. komercialno »barvno« kano in vam s tem obljublja drugačne odtenke kot so rdeči oz oranžni.

PAKIRANJE: 100 g

POREKLO: Indija

SESTAVINE: Lawsonia Inermis (Henna)

CERTIFIKATI:  

 

Pogosta vprašanja o KANI

Kaj je KANA?

Kana je rastlina, ki v svojih listih proizvede rdečkasto barvilo Lavson, ki se uporablja za naravno barvanje las.

Kakšne so prednosti KANE?

Kana za razliko od kemičnih barv za lase ne odpre povrhnjice las in zato ne poškoduje strukture las. Celo nasprotno – kana dobrodejno deluje na lase in lasišče, lase trajno obarva, hrani in jih ščiti.

Kako uporabimo KANO?

Kano uporabljamo samostojno ali v različnih kombinacijah s seno, amlo, indigom in hibiskusom. Točno razmerje posameznih rastlin je odvisno od vaše osebne recepture.

Kako moramo po uporabiti shraniti KANO?

Kanin puder morate shranjevati v zaprti vrečki v temnem in suhem prostoru. Rok uporabe kaninega pudra je pri pravilnem shranjevanju največ 2 leti. Sveža kana ima vonj po senu, mora imeti rumeno zeleno do olivno zeleno barvo

Navodila

Navodila

Ekološki prah HENNA (KANA) – Etnobotanika®
NAVODILA ZA UPORABO
(veljajo le za izdelke Etnobotanika®)

Uporaba:

100 % naravno barvanje las
Kano uporabljamo samostojno ali v različnih kombinacijah s seno, amlo, indigom in hibiskusom. Točno razmerje posameznih rastlin Etnobotanika® je odvisno od vaše osebne recepture.

Kaj potrebujemo?

 • Ustrezno količino kane v prahu (glejte spodnjo tabelo)*
 • Ustrezno količino tekočine (glejte spodnjo tabelo)*. Priporočamo ohlajen čaj pelina ali žajblja, destilirano ali demineralizirano vodo. Tekočina ne sme imeti več kot 40 °C.
 • Posodo s pokrovom, ki ne sme biti kovinska (plastika, steklo, keramika)
 • Leseno žlico
 • Zaščitne lateks rokavice
 • Zaščitno ogrinjalo
 • Silikonsko spatulo oz. lopatico za nanos zmesi na lasišče
 • Prozorno folijo za živila
 • Kuhinjske papirnate brisačke v roli

*Količinska tabela za pripravo zmesi glede na dolžino vaših las
OPOMBA: Tabela je formulirana za normalno goste lase, če so vaši lasje zelo gosti, potem količino povečajte za približno 30 %.

DOLŽINA LAS KOLIČINA PRAHU KOLIČINA TEKOČINE
Kratki lasje in narastek 60 g 180 ml
Lasje do ramen 100 g 300 ml
Lasje do lopatic 150 g 450 ml

Kako pripravimo zmes?

V posodo stresemo ustrezno količino kane v prahu in ustrezno količino tekočine (glejte tabelo zgoraj). Tekočina ne sme imeti več kot 40 °C. Z leseno žlico mešamo tako dolgo, da dobimo zmes gostote jogurta. Posodo nepredušno zapremo s pokrovom ali prozorno folijo za živila in jo za 24 ur pustimo na sobni temperaturi.

Če kaninega prahu ne porabimo v celoti, vrečko nepredušno zapremo in jo hranimo v originalni embalaži na suhem in temnem prostoru.

Kako si zmes nanesemo na lase?

Zmes vedno nanašamo na suhe umite lase.

Pred barvanjem zmes še enkrat dobro premešamo, da postane gladka. Roke si zaščitimo z lateks zaščitnimi rokavicami in okrog ramen ogrnemo zaščitno ogrinjalo. Zmes na lasišče nanašamo s silikonsko spatulo. Z nanašanjem začnemo na prednjem delu lasišča. Zmes nanašamo po prečah, ki so v razmaku 1 cm. Ko zaključimo z nanašanjem na sprednjem delu (od ušesa do ušesa), začnemo zmes nanašati še na zadnjem delu lasišča od temena proti vratu. Pri dolgih laseh zmes po dolžini las nanašamo s prsti. Ko končamo z nanašanjem, predel kože ob lasišču zaščitimo s približno 5 cm širokim trakom, ki smo ga naredili iz kuhinjskih papirnatih brisačk v roli. Da se zmes ne bi zasušila na lasišču, glavo ovijemo še s prozorno folijo za živila. Zmes pustimo delovati 4 ure.

Kako speremo zmes z las/lasišča?

Po 4 urah odstranimo prozorno folijo in lase izpiramo toliko časa, da iz njih odteče vsa zmes. Nato si na lasišče nanesemo šampon in ga dobro vtremo, s čimer odstranimo vse ostanke zmesi, ki se je oprijela lasišča. Zatem lase splaknemo in posušimo.

Dokončna barva las se bo razvila 48 ur po umivanju.

Več informacij si lahko ogledate v video vsebini na povezavi:
www.etnobotanika.eu/virtualna-knjiznica/

Več o delovanju

Več o delovanju

Več o delovanju kane na laseh

Kana (Henna ali Lawsonia inermis) za razliko od kemičnih barv za lase ne odpre povrhnjice las in zato ne poškoduje strukture las. Celo nasprotno – kana dobrodejno deluje na lase in lasišče. Spodnji dve sliki prikazujeta prerez lasu oziroma lasnega stebla in delovanje kane na steblo lasu.

Vir: E-knjiga Kana za lase: “Kako jo uporabljati?– povezava

Kana lase pobarva, hrani in jih ščiti.  Ob nanosu na lase začne lavson počasi prodirati v steblo las, kjer se veže s keratinom. Čim dlje jo pustimo učinkovati na laseh, tem intenzivnejši rdečkast odtenek dosežemo.

Vir: E-knjiga Kana za lase: “Kako jo uporabljati?– povezava

Pri barvanju las s kano ne moremo vnaprej vedeti končnega odtenka las, saj je končna barva odvisna od naravnega pigmenta las in od kakovosti las. Barva se po nanosu do končnega odtenka spreminja še naslednjih 48 ur.

O rastlini

O rastlini

VEČ O RASTLINI

Na Zahodu kano poznajo predvsem kot naravno barvilo. V Evropi in Ameriki je postala popularna v 19. stol., ko so angleški arheologi začeli raziskovati egipčanske piramide. Ugotovili so, da so si že stari egipčani s kaninim barvilom barvali lase in telo, volno, usnje in tkanine. Na zahodu je barvanje s kano postalo sinonim za orientalsko zapeljivost in privlačnost. Egipčanski trgovci so na veliko trgovali s kano, da pa bi zahodnjakinjam ponudili čim bolj intenzivno barvo, so kaninemu prahu začeli dodajati kovinske soli in druge kemikalije, ki so v dotiku s kožo povzročale hude alergije. Posledično je zaradi tega kana dobila slab sloves in začele so se širiti govorice, da je celo škodljiva za lasišče, kar pa ne drži. Čista kana brez primesi je zdravilna za lase in lasišče ter odpravlja glavobol ter izpadanje las.

Kanini mladi listi vsebujejo poleg različnih maščobnih kislin tudi tanin in pigment »lavson«. Koliko lavsona je v listih, zavisi od kvalitete zemlje, kjer rastlina raste in od klimatskih razmer (minimum 25ºC). Zato poznamo več različnih kakovosti kane. Najbolj znana področja namensko gojene kane so v Maroku, Jemnu,Pakistanu in Indiji.

Mladi listi kane se oberejo in posušijo, ter nato zmeljejo v prah. Obiranje listov je enkrat letno. Listi se morajo hitro posušiti v zato prirejeni sušilnici, podobno kot listi čajevca. Posušeni listi se zmeljejo v prah, ki se po mletju še presejejo. Trikrat presejani prah je kot puder in spada v body- art kakovost – to je najboljša kakovost kaninega pudra, brez primesi in se uporablja tudi za poslikavo kože.

Tradicionalno se v različne namene uporabljajo prav vsi deli rastline.

Korenine so grenkega okusa in hladijo, čistijo, odvajajo vodo, spodbujajo menstruacijo in sprožajo prekinitev nosečnosti. Uporabljajo se pri opeklinah kožnih boleznih, uravnavanju menstrualne krvavitve in gobavosti.

Listi so prav tako grenkega okusa in delujejo kot astringent (krči tkiva ali žile), hladilo, diuretik, pospešujejo izločanje sluzi iz pljuč, bronhijev in sapnika, delujejo protivnetno, znižujejo telesno temperaturo ter krepijo jetra. Uporabljamo jih za rane, razjede, opekline, vnetja, plešavost, vnetja grla, odpravljanje oteklin, gobavost, okužbe kože, glivična obolenja, bakterijske okužbe lasnih mešičkov, uravnavanje menstrualne krvavitve, povišano telesno temperaturo, vnetje oči, neredne menstruacije, obolenja vranice ter pri problemih z uriniranjem.
Cvet je močnega in prijetnega vonja. Cvetje ima poživljajoče narkotične lastnosti, deluje krepilno
na srce in živčevje. V srednjem veku so proti nespečnosti uporabljali vzglavnike napolnjene z
kaninimi cvetovi. Uporablja se kot attar (parfum narejen po stari iranski metodi) proti glavobolu in
nespečnosti ter za pomiritev. Z njim npr. nadišavijo volnene izdelke, da odganjajo molje.

Lubje stebel se uporablja za normalizacijo delovanja jeter in vranice ter pri zdravljenju zlatenice.

Plod imenovan „KAMARAKASA“ je krepilo in ima visoko hranilno vrednost. Uporablja se pri griži.

Duhovna in socialna simbolika kane

Kana na duhovnem nivoju simbolizira blagoslov  in odganja zle duhove. Zatorej je poslikava telesa z njenim barvilom zahvalnica univerzumu ali bogu za vse darove, ki so jih bili ali pa jih bodo še deležni. Prav zaradi tega socialnega in spiritualnega izražanja zahvale ali pa prošnje za srečo v prihodnosti se je najprej razvila enostavna tehnika poslikave, iz tega pa tudi umetnost.

Pri terapevtski poslikavi ima vsak lik določen pomen in izraža željo na katerem osebnem področju si posameznik želi blagoslovov. Ta umetnost se imenuje Mehndi in je nam zahodnjakom najbolj poznana kot poročna poslikava pri indijski poroki. V Maroku si ženske v 7. mesecu nosečnosti poslikajo gležnje, s tem prosijo za zaščito sebe in otroka med porodom. Vdove si naslikajo simbol žalovanja, da z njim sporočajo okolici svoje čustveno stanje. Kadar pa družina rabi več sreče, se ženske poslikajo s kano in s tem povabijo srečo v svoj dom. Prav tako za srečo poslikajo živali, da bi bile zdrave in bi jim dobro služile.

Sodobne znanstvene raziskave kane

V zadnjem času ko se vse pogosteje govori o odpornosti bakterij na antibiotike so se znanstveniki v Indiji in nekaterih afriških državah intenzivno začeli ukvarjati z znanstvenimi raziskavami Lawsonie inermis.

To zanimanje je naraslo zaradi dokazane antiviralne in antimikrobne aktivnosti. Poleg tih dveh aktivnosti, pa znanstveniki proučujejo tudi delovanje kane pri opeklinah in Melanomu (nevaren kožni rak). Prvi izsledki potrjujejo navedbe učinkov kane, ki so opisani v starih zdravstvenih spisih. Za bolj podrobne in utemeljene raziskave pa potrebujemo čas, vendar vse bolj kaže na to, da je kana tudi RASTLINA PRIHODNOSTI ne samo preteklosti. To prihaja do izraza še posebej dandanes ko veliki farmacevtski giganti nimajo več zadovoljivih odgovorov na novodobne bolezni človeštva.

Zdaj se Vam po vsej verjetnosti že svita, zakaj zagovarjamo barvanje in nego las z naravnimi barvami in ne z sintetičnimi?

Shranjevanje

Shranjevanje

SHRANJEVANJE IZDELKA

 Kanin puder morate shranjevati v zaprti vrečki v temnem in suhem prostoru. Rok uporabe kaninega pudra je pri pravilnem shranjevanju največ 2 leti. Sveža kana ima vonj po senu, mora imeti rumeno zeleno do olivno zeleno barvo. Kadar vam trgovci ponujajo kano v različnih barvah, to pomeni, da so pudru dodane primesi, največkrat kovinske soli, ki so našemu organizmu škodljive in povzročajo reakcije na koži ali pa mu je primešan prah drugih rastlin, ki vsebuje še ostale pigmenti npr. indigo. Kot brezbarvno kano pa največkrat ponujajo prah SENA (Casia auriculata).

Za več informacij glejte POMEMBNI NAPOTKI  ZA PRIPRAVO, UPORABO IN SHRANJEVANJE (stran 2, 3 in 4) .

Mnenja (4)

4 mnenja za EKOLOŠKA KANA ZA LASE

 1. Gaja K.

  Čeprav si lase s kano barvam že vsaj 15 let, sem šele pred 3 leti, ko sem se srečala z Etnobotaniko,odkrila čisto pravo in ekološko kano. Odkar imam dolge lase, ki so negovani z kano, amlo in shikakajem se najraje nikoli več ne bi postrigla. Obožujem svoje lase, čeprav je že veliko sivih. Pst, ne okoli govorit, kana vse skrije 🙂 ,

  Gaja K., zvočni terapevt

 2. Nevenka B.

  Zase in za svoje stranke lahko trdim, da so izdelki znamke Etnobotanika blagoslov za lase. O tem, v kako slabem stanju so bili moji lasje pred uporabo, ne bi govorila. Sedaj se uresničuje moja velika želja, in sicer da bom spet lahko imela dolge laske. Hvala Kani in Etnobotaniki.

  Nevenka B., frizerka in vižazistka

 3. Tanja L.

  Meni je barvanje las s kano in indigom obred. Čudovit občutek, ko imaš na glavi naravne zdravilne rastline in to tudi občutiš, vsako drugače. Moji lasje so zdravi in lepi….priporočam vsakomur.

  Tanja L.

 4. Petra Vrh Vrezec

  Zelo sem vesela in hvalezna, da sem lahko prisla k vam. Barva mi je vsec, se bolj pa obcutek obarvanih las. Las je več, zdi se mi, da so sedaj bolj živi – ne obležijo “mrtvo” na rami, imam občutek, da so močnejši … Najbolj se veselim, da bom spet lahko imela “svoje” lepe dolge lase.
  Uspešno in vse dobro tudi naprej na vaši poti,
  Petra Vrh Vrezec, pevka

Podaj mnenje