Kako naravno pobarvati lase
Aktualno

Dejstva in zmote o naravni kani

1. Kana je povsem 100 % naravno ekološko barvilo, ki se spoji z našim lastnim barvilom v koži in laseh, zato ne moremo na temnih laseh pričakovati intenzivne barve, kot jih lahko dobimo pri sintetičnih barvah. Kana le oplemeniti našo naravno barvo las. Pri svetlih in sivih laseh pa je barva bol intenzivna, ker ti lasje nimajo temnega barvila oziroma ga sploh nimajo (sivi lasje).

2. Izjemno učinkovito prekriva sive lase in jih malenkost bolj intenzivno obarva v rdeče oranžen odtenek, kar v praksi pomeni da imate izgled prelepih pramenov in ni močnih prehodov med barvnimi odtenki.

3. Če niste prepričani, kakšna bo vaša barva las po barvanju s kano, priporočamo, da naredite preizkus na enem pramenu ali pa na laseh, ki jih poberete s krtače ali glavnika. S

eveda je priporočljivo, da nas pokličete in se za brezplačen nasvet oglasite pri nas v BioSalonu Etnobotanika (video spodaj):

4. Tako imenovana barvna kana ne obstaja, kana je samo ena, če vam ponujajo barvno kano to pomeni, da so ji dodane še druge rastline ali pa kovinske soli, če ne še kaj drugega. Ponavadi so ti dodatki škodljivi za lase in lasišče.

5. Kana ne škoduje že predhodno kemično barvanim lasem, v kolikor je kvalitete “body art” to pomeni da se bodo lasje hitreje opomogli in pozdravili po kemičnem barvanju las.. Naravna ekološka kana prav tako ne uničuje las, jih ne lomi, ne odpira in ne zažge, kot so pogosto mnenja v frizerski branži.

V kolikor t.i naravna kana neljubo reagira s predhodno uporabljenimi kemičnim barvami, potem vedite da niste uporabili le čiste naravne kane, pač pa so ji bile že dodane primesi in dodatki, le ti pa so negativno reagirali s kemično barvo. 

6. Kana zdravi naše lasišče, krepi lase in spodbuja k delovanju lasne mešičke ter preprečuje izpadanje las. Prav tako jih ščiti pred škodljivimi UV-žarki, preprečuje nastajanje prhljaja in jim daje svilnat lesk.

7. Pri nakupu ekološkega kaninega prahu morate biti pozorni na to da je navedeno, kdaj so bili listi kana obrani, poleg teg, da je označena serija (lot ali batch) in do kdaj je prah kane uporaben. Ker se kana prideluje in predeluje skoraj izključno v državah izven EU moramo biti pri nakupu skrajno previdni, da prahu niso dodane škodljive primesi, ampak da gre res za čisti prah kaninih listov. Uporabljajte samo “body art” kvaliteto in le pri trgovcu, ki mu zaupate. Body art je namreč kana, ki ima največjo vsebnost lavsona, saj je prvensteno uporablja za poslikavo na koži. S tako kano boste doseglji najboljše rezultate na vaših laseh in lasišču.

8. Kano “body art  kakovosti lahko uporabljate tudi na laseh barvanih s sintetičnimi barvami.

9. Dokončen ton barve bodo vaši lasje dobili 48 ur po obarvanju, toliko časa je namreč prehajanje pigmenta v vaš las. Barvanje pa lahko ponovite že čez 5 dni.

10. Če je limonin sok preveč agresiven za vaše lasišče, lahko uporabite tudi pomarančo, grepfrut ali pravi čaj. Posamezna navodila s katerim čajem lahko mešate rastline, najdete pod navodili za uporabo za posamezne rastline: https://www.etnobotanika.eu/virtualna-knjiznica/.

11. V kolikor imate občutljivo lasišče in pri barvanju pride do razstrupljanja telesa preko lasišča, potem se v praksi včasih lahko pojavi srbečica, ki pa ponavi ščasoma mine. Srbečici lahko ubežimo oz. jo omilimo na tak način da zmes za barvanje pripravimo namesto v vodi v ohlajenem ekološkem čaju pelina ali žajblja.

Če imate še vedno pomisleke glede uporabe naravne ekološke kane, se lahko z vprašanji obrnete na nas in rade volje vam bomo odgovorili: info@etnobotanika.eu ali 040 340 667.