Blog

Dejstva in zmote o naravni kani

Kako naravno pobarvati lase

1. Kana je povsem 100 % naravno ekološko barvilo, ki se spoji z našim lastnim barvilom v koži in laseh, zato ne moremo na temnih laseh pričakovati intenzivne barve, kot jih lahko dobimo pri sintetičnih barvah. Kana le oplemeniti našo naravno barvo las. Pri svetlih in sivih laseh pa je barva bol intenzivna, ker ti lasje nimajo temnega barvila oziroma ga sploh nimajo (sivi lasje).

2. Izjemno učinkovito prekriva sive lase in jih malenkost bolj intenzivno obarva v rdeče oranžen odtenek, kar v praksi pomeni da imate izgled prelepih pramenov in ni močnih prehodov med barvnimi odtenki.

3. Če niste prepričani, kakšna bo vaša barva las po barvanju s kano, priporočamo, da naredite preizkus na enem pramenu ali pa na laseh, ki jih poberete s krtače ali glavnika.  Do svoje barve las si lahko pomagate s konfiguratorjem za barvo las: https://konfigurator.etnobotanika.eu/

4. Tako imenovana barvna kana ne obstaja.  Kana je samo ena in sicer z oranžno rdečim odtenkom. Če vam ponujajo t. i. barvno kano to pomeni, da so ji dodane še druge rastline ali pa ostali dodatki, konzervansi in podobno. Zelo pogosto so ti dodatki škodljivi za vaše lase in lasišče.

5. PRAVA EKOLOŠKA KANA NE škoduje že predhodno kemično barvanim lasem. Po kvalitetni ekološki čisti kani se bodo lasje hitreje opomogli in pozdravili po kemičnem barvanju las. Naravna ekološka kana prav tako ne uničuje las, jih ne lomi, ne odpira in ne “zažge”, kot se še vedno pogosto omenja v frizerski branži.

V kolikor t.i naravna kana neljubo reagira s predhodno uporabljenimi kemičnim barvami, potem vedite da niste uporabili le čiste naravne kane, pač pa so ji bile že dodane primesi in dodatki, le ti pa so negativno reagirali s kemično barvo. 

6. Kana zdravi naše lasišče, krepi lase in spodbuja k delovanju lasne mešičke ter preprečuje izpadanje las. Prav tako jih ščiti pred škodljivimi UV žarki, preprečuje nastajanje prhljaja in jim daje svilnat lesk.

7. Pri nakupu ekološkega kaninega prahu morate biti pozorni na podatke kot so:

  • kdaj je bila kana obrana
  • označena serija oz. lot številka
  • in do kdaj je prah uporaben

Ker se kana prideluje in predeluje skoraj izključno v državah izven EU, moramo biti pri nakupu skrajno previdni, da prahu niso dodane škodljive primesi, ampak da gre res za čisti prah kaninih listov. Uporabljajte samo “body art” kvaliteto in le pri trgovcu, ki mu zaupate. Body art je namreč kana, ki ima največjo vsebnost lavsona, saj je prvensteno uporablja za poslikavo na koži. S tako kvalitetno kano boste dosegli najboljše rezultate na vaših laseh in lasišču.

8. Kano “body art”  kakovosti lahko uporabljate tudi na laseh, ki predhodno barvani s sintetičnimi barvami.

9. Končen ton barve bodo vaši lasje dobili 48 ur po obarvanju. Toliko časa je namreč prehajanje pigmenta v vaš las. Barvate se lahko kolikor pogosto želite, saj imajo rastline blagodejen učinek na vaše lase, lasišče in telo nasploh.

10. Posamezna navodila s katerim čajem lahko mešate rastline, najdete pod navodili za uporabo: https://www.etnobotanika.eu/navodila-za-uporabo/

11. V kolikor imate občutljivo lasišče in pri barvanju pride do razstrupljanja telesa preko lasišča, potem se v praksi včasih lahko pojavi srbečica, ki pa ponavadi ščasoma mine. V tem primeru namesto vode uporabite žajbljev ali pelinov čaj ali ekološki hidrolat.

Če imate še vedno pomisleke glede uporabe naravne ekološke kane, se lahko z vprašanji obrnete na nas in rade volje vam bomo odgovorili: info@etnobotanika.eu.