Aktualno

Roza oktober in lasje

Mesec oktober je vsako leto mesec spomina na rakave bolnike. Letošnji Rožnati oktober pa poteka pod sloganom “Bodi in ostani zdrava!”.

S spodnjim zapisom želimo kot prvo poudariti, da se je najbolje držati reka »boljša preventiva kot kurativa«

Zaskrbljujoče je namreč, da povprečna ženska v enem dnevu uporabi najmanj 12 kozmetičnih proizvodov. Na ta način njeno telo absorbira 168 različnih kemičnih spojin. Mnoge od njih so za nas škodljive in še neraziskane. Več o škodljivih sestavinah v kozmetiki lahko najdete na povezavi: https://www.safecosmetics.org/get-the-facts/chemicals-of-concern/red-list/

Skrbimo torej za svoje zdravje ne le s prehrano, temveč tudi z odgovorno izbiro varne kozmetike. Kakšna pa je varna kozmetika? Varna kozmetika je kozmetika, ki ne vsebuje škodljivih kemičnih sestavin in jo lahko brez zadržkov tudi zaužijemo. Sestavljena je iz hladno stiskanih olj, maceratov, hidrolatov in rastlin v prahu. Sestavine so rastlinskega izvora ter ekološke pridelave. Teh vodil se držimo tudi pri naši slovenski etični in ekološki blagovni znamki Etnobotanika.

Kot drugo pa želimo z rastlinskimi pripravki nuditi oporo in podporo prizadetim lasem in lasišču, saj iskreno verjamemo, da imajo rastline to moč da lahko pomagajo in zdravijo.

Če se osredotočimo samo na lase, lahko rečemo, da je za rakave bolnike, še posebej pa bolnice, izguba las ogromna travma. Sreča v nesreči je, da lasje po kemoterapiji praviloma ponovno začnejo rasti. Pogostokrat kakovost las ni več enaka, kot je bila pred kemoterapijo. Da bi lasem povrnili moč in energijo je pomembna nega takoj po končani kemoterapiji.

Zakaj rakavi bolniki izgubijo lase?

Rakave celice so hitro deljive celice. Kemoterapija s citostatiki pa žal ne deluje samo na rakave celice temveč na vse ostale hitro deljive celice v telesu. Citostatiki hitro deljive celice v lasni korenini prepoznajo kot nevarne in jih želijo uničiti. Lasna korenina zato izloči las, da bi sebe ohranila pri življenju.

Rastline – prva pomoč za nego lasišča po kemoterapiji

Vaš osebni onkolog vas bo opozoril, da na lasišče ne smete nanašati sintetičnih/kemičnih preparatov. Lahko pa si pomagate z rastlinami, ki so ekološko vzgojene in ne škodujejo vašemu organizmu. Ravno nasprotno. Pomagale bodo vašim lasnim koreninam, da bodo dobile dovolj energije za tvorjenje novih, močnih las.

Rastlinske Obloge z Amlo in Hidrolatom Rožmarina

Amla je močan antioksidant, ki pomlajuje, dviga imunski sistem in protivnetno deluje. Lasnim koreninam bo dala energijo za ponovno delovanje. Lasje bodo tvorili melanin, ki je v laseh zadolžen za mehkobo in sijaj.

Hidrolat rožmarina je tudi močan antioksidant, pospeši mikro cirkulacijo krvi in dobrodejno deluje na možganske celice, dviga razpoloženje in deluje protivnetno.

Priprava obloge:
Ko še ni las: 10 g amle in 20 g hidrolata rožmarina. Obe sestavini zmešamo v gosto zmes, ki jo namažemo na lasišče, pustimo delovati dokler se ne posuši in nato umijemo iz lasišča. Ponavljamo 2x tedensko.
Ko so lasje dolgi cca 2 cm: 20 g amle in 50 g hidrolata rožmarina. Postopek priprave in nanosa je enak, le da tokrat lase ovijete s prozorno folijo za živila in pustite delovati 1 uro. Nato lase umijete.

Energijsko informiran šampon Harmony

Za umivanje las toplo priporočamo energijsko informiran šampon Harmony, ki je narejen iz ekoloških sestavin vključno z eteričnimi olji, ki poskrbijo za zdravje lasišča. Šampon bo še pojačal dobrodejno delovanje rastlinske obloge za lasišče.

4 sampon harmony

Dodaj odgovor